Search by category:
Egyéb kategória

Macron és Scholz azonnali tűzszünetre szólította fel Putyint

Macron és Scholz azonnali tűzszünetre szólította fel Putyint
Hegedűs Norbert
2022. 03. 12., szo – 16:20

2022. március 12., szombat – 16:30
Friss ikon
Off

Törzs

A Kreml sajtószolgálatának közlése szerint Putyin részletesen tájékoztatta partnereit az orosz és ukrán illetékesek között az elmúlt napokban lezajlott tárgyalásokról. A három vezető politikus megállapodott arról, hogy folytatják a kapcsolattartást az ukrajnai háború ügyében.

A közlemény szerint a hármas beszélgetés előtt a német kancellár Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt telefonon.

Putyin számos tényre hivatkozva arról tájékoztatta hivatali kollégáit, hogy az ukrán fegyveres erők „durván megsértik a nemzetközi humanitárius jogot”. Az ilyen jogsértések között említette a bírósági ítélet nélküli leszámolásokat az ukrán kormány politikájával egyet nem értőkkel szemben, a túszejtést, a békés lakosság élő pajzsként történő felhasználását vagy nehézfegyvereknek lakóépületekben, kórházak, iskolák, óvodák mellett való elhelyezését. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ukrán nacionalista zászlóaljak rendszeresen akadályozzák a polgári lakosság kimenekítését célzó műveleteket, megfélemlítve a civileket.

Putyin nyomatékosan kérte tárgyalópartnereit, vessék latba befolyásukat az ukrán hatóságoknál, hogy „hagyják abba az ilyen bűncselekményeket”.

A Kreml sajtószolgálata nem számolt be arról, hogy hogyan értékeli Putyin az orosz-ukrán tárgyalások helyzetét 17 nappal a háború megindítása után. Az orosz elnök pénteken azt mondta, hogy a fehéroroszországi tárgyalásokon „bizonyos pozitív elmozdulások” történtek.

Bevezető

Azonnali tűzszünetre és a konfliktus diplomáciai megoldásának keresésére szólította fel Vlagyimir Putyint Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök az orosz elnökkel szombaton folytatott 75 perces telefonbeszélgetésben.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment