Search by category:
Egyéb kategória

Heger: Az ukránok értünk is harcolnak

Heger: Az ukránok értünk is harcolnak
Czímer Gábor
2022. 03. 13., v – 13:11

2022. március 13., vasárnap – 13:15
Friss ikon
Off

Törzs

Heger a közmédia politikai vitaműsorában elmondta, kapcsolatban van az ukrán kormánnyal. „Nagyon elszántak, meg akarják nyerni ezt a háborút” – mondta kormányfő, és hozzátette, a keleti szomszédunknak humanitárius és katonai segítségre is szüksége van. Heger szerint az ukránok nem csak önmagukért, hanem értünk is harcolnak.  „Fontos, hogy Vlagyimir Putyint megállítsuk Ukrajnában, hogy ne tudjon továbbmenni” – jelentette ki. Rámutatott az orosz elnök az 1997 előtti állapotot szeretné visszaállítani, ami egyben azt is jelenti, hogy Putyin követelései szerint Szlovákia, Csehország és Lengyelország nem lehetne a NATO tagja. A miniszterelnök szerint az uniós országok, de Nagy-Britannia is Kijevet támogatja. Az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna kialakítása azonban szerinte is ahhoz vezetne, hogy a NATO-erők összecsapásba kerülnének az orosz hadsereggel.

Azzal kapcsolatban, hogy az oroszok a lengyel határtól mindössze 17 km-re lévő kiképzőpont ellen intéztek rakétatámadást, a műsorvezető azt kérdezte a miniszterelnöktől, kell-e attól tartani, hogy eltévedt orosz bombák eshetnek Szlovákia területére. „Mindenre fel kell készülnünk, de ebben a pillanatban nincs ok a pánikra” – mondta. Heger arról is beszélt, szerinte a parlament nagy többséggel támogatja majd, hogy NATO katonák jöjjenek az országba, az első egységek a következő hetekben érkezhetnek meg.

A héten Szlovákiába érkezik Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Heger ezzel kapcsolatban arról beszélt, feltételezi, az Austinnal folytatott tárgyalások témája lesz, hogy Szlovákia Ukrajnának adja-e a szovjet típusú S-300-as, nagy hatótávolságú légvédelmi és rakétaelhárító rendszerét. Hozzátette azonban, hogy addig nem adhatják ezt senkinek, amíg a szlovákiai légteret nem tudják valamilyen más rendszerrel védeni. Arra is emlékeztetett, hogy a szlovák haderő jelentős fejlesztés előtt áll, hiszen már az előző kormány megrendelte az amerikai F-16-os vadászgépeket, de új lánctalpasokat is be akarnak szerezni. Hozzátette, mihamarabb le szeretnék állítani az orosz MiG-29-es vadászgépek használatát.

Bevezető
Pozsony |

Itthon nincs ok a pánikra amiatt, hogy az orosz hadsereg már a nyugat-ukrajnai célokat is támadja, ugyanakkor szóba kerülhet, hogy a szlovák hadsereg legerősebb légvédelmi eszközét átadja Kijevnek, mondta Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment