Search by category:
Egyéb kategória

ENSZ-főtitkár: A nukleáris konfliktus visszatért a lehetőségek világába

ENSZ-főtitkár: A nukleáris konfliktus visszatért a lehetőségek világába
Balaskó Réka
2022. 03. 14., h – 19:56

2022. március 14., hétfő – 20:00
Friss ikon
Off

Törzs

A világszervezet székhelyén újságíróknak nyilatkozva a főtitkár „hátborzongató fejleménynek” nevezte az orosz nukleáris erők készültségi szintjének emelését. Emiatt szerinte „a nukleáris konfliktus lehetősége – amely korábban elképzelhetetlen volt – visszatért a lehetőségek világába”.

 Guterres az orosz hadsereget okolta a legtöbb polgári áldozat halála és az elpusztított polgári létesítmények nagy része miatt. De kijelentette, hogy továbbra is ellenzi az Ukrajna fölötti repülési tilalmi övezet létrehozásét, amely növelné a NATO-erők és Oroszország közötti nyílt konfrontáció kockázatát.

 António Guterres figyelmeztetett arra, hogy az ukrajnai háború következtében „éhínségorkán” alakulhat ki számos országban. „Ukrajna lángokban áll”, és „az országot éppen most tizedelik meg a világ szeme láttára” – fogalmazott. Majd hozzátette: „minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy elkerüljük az éhínségorkánt és a világélelmezés összeomlását” – mondta. A főtitkár szerint az ukrán és az orosz mezőgazdasági termékek blokádja miatt a háború következményei várhatóan a legszegényebbeket sújtják majd a legkeményebben, és a politikai bizonytalanság és a zavargások csíráit hintik el az egész világon.

Az ENSZ hétfőn válságcsoportot hozott létre az ukrajnai háborúnak a globális élelmiszer- és energiapiacra gyakorolt hatásai kezelésére. A főtitkár bejelentette, hogy az ENSZ további 40 millió dolláros segélyt nyújt a központi humanitárius segélyalapjából Ukrajnának.

Bevezető

 António Guterres ENSZ-főtitkár az ukrajnai háború kapcsán továbbá hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni az atomlétesítmények biztonságát.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment