Search by category:
Egyéb kategória

Nő az elégedetlenség a kormánnyal szemben

Nő az elégedetlenség a kormánnyal szemben
Molnár Iván
2022. 03. 14., h – 15:23

2022. március 15., kedd – 07:30
Friss ikon
Off

Törzs

„A Heger-kabinettől a nyugdíjak rendkívüli, 3 százalékos emelését követeljük. Ehelyett ez csak a tizenharmadik nyugdíjat akarja kifizetni számunkra a szokásosnál korábban. Ám senki sem mondta, hogy ebbe beleegyeznénk, hiszen ez nem jelent semmilyen külön segítséget” – mondta el Valéria Pokorná, a Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesületének (JDS) a képviselője. „A jövő januári, nyolc százalékot meghaladó nyugdíjelemelés csábító ugyan, de most nem segít” – állítja Pokorná, rámutatva arra is, hogy az idei átlagnyugdíj 512 euró, vagyis, „ha a nyugdíjasok a közüzemi díjakat, a gyógyszereket, az élelmiszert kifizetik, alig pár eurójuk marad”.

Iveta Lazorová, a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának az elnöke szerint Szlovákiában 12 ezer egészségügyi nővér és szülészasszisztens hiányzik, miközben a fizetések az ágazatban még a szlovákiai átlagbért sem érik el. „Az egészségügyi dolgozók számára ráadásul semmilyen változást nem ígértek” – mondta Lazorová. Mária Lévyová, a Páciensek Jogvédő Szövetségének (AOPP) az elnöke az egészségügy elhibázott finanszírozásának a negatív következményeire figyelmeztetett. Véleménye szerint az egészségügyi ágazat a jelenlegi finanszírozás mellett összeomolhat. „Felhívjuk a kormány figyelmét, hogy a helyzet nagyon rossz” – tette hozzá.

Janka Zálešáková, a Szlovákiai Gyógyfürdők Szövetségének a vezetője szerint 2020-ban látványosan visszaesett a gyógyfürdői ellátás Szlovákiában. A gyógyfürdőkben 34 ezerrel csökkent az idősek száma 2019-hez képest. „Az idősek nem kaptak gyógyfürdői ellátást, a krónikus betegségek esetében így tovább romlott a helyzet” – mondta Zálešáková. Emil Machyna, a KOVO szakszervezet elnöke figyelmeztetett arra is, hogy Szlovákiában munkásszegénység van. „Aki dolgozik, az nem lehet szegény” – hangsúlyozta. A szakszervezetek szerinte épp ezért nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, hogy javítson az alkalmazottak életfeltételein. „A családok meg vannak rémülve, szükségük lenne a biztonságérzetre. Ezért közösen felszólítjuk a kormányt, hogy gondolja át a prioritásait, és végre helyezze előtérbe a lakosság érdekeit” – tették hozzá az érdekvédelmi szervezetek a kormánynak címzett közös nyilatkozatukban. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A szlovák kormánynak jóval nagyobb figyelmet kellene fordítania az elszabadult infláció negatív hatásainak az enyhítésére – figyelmeztetnek a nyugdíjasok, az egészségügyi szervezetek, az önkormányzatok, a gyógyfürdők és a szakszervezetek képviselői, akik közös nyilatkozatban fordultak a kormányhoz.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment