Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová szerint a NATO szlovákiai jelenléte „felelős és szükséges megoldás”

Čaputová szerint a NATO szlovákiai jelenléte „felelős és szükséges megoldás”
Balaskó Réka
2022. 03. 16., sze – 07:30

2022. március 16., szerda – 07:33
Friss ikon
Off

Törzs

 Az államfő emlékeztetett, hogy Oroszország elfogadhatatlan követeléseket támasztott Szlovákiával szemben is. „A Kreml tavaly decemberi hivatalos követelései között szerepelt az is, hogy az egykori kommunista országok, amelyek beléptek a NATO-ba, mondjanak le arról a jogukról, hogy Oroszország beleegyezése nélkül segítséget fogadhassanak el a szövetségeseiktől” – mutatott rá az államfő, hozzátéve: ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a NATO segítségnyújtás melletti elköteleződése válság idején csak üres ígéret maradna. „Úgy vélem, hogy az ilyen követelések elbagatellizálása elfogadhatatlan biztonsági kockázatot jelentene Szlovákia számára, különösen annak fényében, hogy ezeket annak az országnak a vezetői fogalmazták meg, amely három héttel ezelőtt indokolatlanul megtámadta a szomszédját” – jegyezte meg Čaputová.  Az államfő szerint Moszkva a szomszédos országokra orosz befolyási övezetként tekint, és ha Vlagyimir Putyin elfoglalná Ukrajnát, Szlovákia keleten Oroszországgal válna határossá.

A NATO ún. megerősített előretolt jelenlétével kapcsolatban az elnök asszony kijelentette: az semmiképpen sem tekinthető a szuverenitásunk feladásának, ahogy a Kreml-barát szlovák politikusok állítják. „Éppen ellenkezőleg, ez éppen hogy a szuverenitás megerősítése és a mi biztonságunkat is védelmező partnerek iránti bizalmunk kinyilvánítása” – fejtette ki. Hozzátette: egy katonai konfliktus Európában már nem csupán elméleti lehetőség, hanem valóság, és ehhez kell igazítanunk a saját biztonságunkat is.

Bevezető

Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság elnöke felelős és szükséges megoldásnak tartja a saját védekezőképességünk megerősítését az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) országai által garantált kollektív biztonság révén. 

 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment