Search by category:
Egyéb kategória

Ukrajnán a sárkány szeme

Ukrajnán a sárkány szeme
Holop Zsolt
2022. 03. 16., sze – 17:45

2022. március 17., csütörtök – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Ezt lassan az euroatlanti tábor is felismeri. Ez a háború nem csak Európáról és az európai biztonsági struktúráról szól. Hanem a NATO mint szövetség hitelességéről és kapacitásairól, még ha ez szerencsére most gazdasági szinten mutatkozik meg látványosabban. Újra érvényes a hidegháborúból ismert „feltartóztatás” politikája: nem csak az oroszokkal szemben kell olyan eredményt felmutatni a fronton, ami elveszi a kedvüket a további agressziótól. Mivel Kína a nemzetközi rendszer másik nagy kihívója, elemi érdekünk, hogy Peking számára is kellően elrettentő üzenetek szülessenek.

Rögtön az első körben riasztó lehet a kínai kommunisták számára, hogy a NATO mennyire mélyen belelátott az orosz lapokba a háború előtt – és feltehetőleg azóta is. Nemcsak a lehallgatások, a beépült emberek is hozzák az információkat. Ilyen helyzetben a NATO minden ellenlábasa csak azt a kérdést teheti fel magának, hogy vajon náluk milyen mély e penetráció. Mondjuk sajnos valószínűbb, hogy Pekingben ennyire nem állnak jól a szövetségesek, de nem a tény számít, hanem az ijedtség.

A gazdasági szankcionálás pedig Peking valódi rémálma. Kipróbálták a vámháborút az USA-val, de ez csak gyenge bevezetés ahhoz képest, amit Moszkva kapott. Megint csak sok szempontból felkészültebben érné a kínai rezsimet egy hasonló szankciós-izolációs gazdasági támadás, de nem az a kérdés, hogy az élet fennmarad-e a kínai határokon belül (nyilván), hanem az, hogy a gazdasági növekedést tudná-e hozni a rendszer a „Nyugat” nélkül. Nem tudná. Ez pedig nagyon rossz hír annak a kínai rendszernek, amely a megszokott kommunista módszertan szerint az életszínvonal növekedésére alapozza legitimitásának nem kis részét.

Végül az is kiderülhetett Peking számára, hogy a háborúzás nem triviális dolog. Az USA és jó pár szövetségese behozhatatlan előnnyel rendelkezik, évtizedek óta fegyveres konfliktusok részesei (Irak, Afganisztán, afrikai bevetések stb.) A katonai eszközök kiállták a por és nap próbáját, a haderőnemek képesek az együttműködésre, a parancsnoki láncok krízisben is működnek. Ez most nem látszik az orosz csapatoknál. Óriási kérdés, hogy a kínai haderő élesben vajon hogyan működne. Ne tudjuk meg! Viszont a mostani orosz katonai-technikai fiaskók óvatosságra inthetik az amúgy is kockázatos partraszállós terveket dédelgető kínai hadvezetést.

A NATO-szövetségesek alapvető érdeke, hogy Kínát leválassza az oroszokról, és ne hagyja, hogy a gazdasági szankciók ütötte lyukakat Peking próbálja befoltozni. Ehhez most itt a történelmi pillanat: az euroatlanti tábor eltökéltsége kikényszeríthet egy kínai kompromisszumot. Ehhez viszont a NATO számára egyértelmű dominancia szükséges az ukrajnai háborúban – közvetlen részvétel nélkül. Nem egyszerű feladvány, de komoly gyümölccsel kecsegtet!

Bevezető

Az első lövés óta tudjuk, hogy Kína árgus szemekkel figyeli az Ukrajnában zajló háborút. Peking számára nemcsak tajvani aspirációi miatt érdekes az európai csatatér: a szankciós politika működése és hatásai, egy proxiháború tanulságai életbevágóan fontosak a kínai kommunisták számára.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Feledy Botond

Read More

Post Comment