Search by category:
Egyéb kategória

Lássa meg a gyermek a tantárgyak közti kapcsolatokat!

Lássa meg a gyermek a tantárgyak közti kapcsolatokat!
Vataščin Péter
2022. 03. 18., p – 15:37

2022. március 20., vasárnap – 10:00
Friss ikon
Off

Törzs

Régóta nyomasztó probléma az oktatásügy számára, hogy a diákok tematikailag szertágazó tananyaggal találkoznak, s nem feltétlenül látják át a tantárgyak esetleges összefüggéseit. A két egyesület egy néhány hónapos projekt segítségével most szeretné némileg kezelni ezt a sajátos gondot.

Mi egyrészt arra vállalkoztunk, hogy készítünk egy mintatantervet“ – mondta a projektről szóló sajtótájékoztatón Berta Tünde, az IOI igazgatója. A koncepció kidolgozói között megtaláljuk a komáromi Jókai Mór Alapiskola pedagógusait. A szakemberek a természetismeretet vették alapként. Egyelőre az alsó tagozatokra építenek, ott ugyanis könnyebb kiaknázni a tantárgyak közötti kapcsolatokat a projektoktatás segítségével úgy, hogy azok „össze is érjenek“ a gyerekek számára a tanítás során. Az ötletek megvalósításnak korlátokat szab a 45 perces tanórákra épülő rendszer, mivel annak sokkal inkább kedveznének az alternatív oktatási keretek. Ennek ellenére arra törekednek, hogy néhány tanórába besűrítsék az oktatási innovációkat modern, játékos oktatási eszközökkel, illetve mutatnak majd példát egy teljes hetet, valamint pár hónapot felölelő tanítási folyamat létrehozására is. Végül kialakítanak majd egy egész éves tervet is.

Emellett április végéig kell elkészülnie egy magyar és szlovák nyelvű tanári kézikönyvnek, mintapéldákkal. Kész órai projekteket mutatnak majd be ebben, amelyek élménypedagógia módszerekkel fejlesztik a gyerekek kritikus és kreatív gondolkodását. Hosszabb távon egy későbbi, nagyobb projekt keretében szeretnék több iskolába bevezetni a kidolgozott módszereket, illetve be szeretnék vonni a felső tagozatokat is. Erre majd idén ősszel fognak pályázni.

A magyarországi partner a már működő jó gyakorlatok összegzi. A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként megvalósítandó Kisprojekt Alap (KPA) pályázati kiírásán nyerte el a támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 39.054,73 euró értékben.

 

 

 

Bevezető
Komárom |

Innovatív oktatás határok nélkül“ címmel közös projekten dolgozik a komáromi Innovatív Oktatásért Intézet (IOI), valamint a magyarországi Pro Veritate Egyesület, amellyel az alsó tagozatokon zajló oktatást fejlesztenék.

Település / hely
Komárom

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment