Search by category:
Egyéb kategória

Ha drága a benzin és a dízel, az autógáz jelenthet megoldást! A Dacia Dustert teszteltük!

Ha drága a benzin és a dízel, az autógáz jelenthet megoldást! A Dacia Dustert teszteltük!
Demecs Péter
2022. 03. 21., h – 12:06

2022. március 21., hétfő – 13:50
Friss ikon
Off

Törzs

A Dacia nem egy modelljét kínálja, már gyárilag beépített LPG-tartállyal, ebbe a csoportba tartozik a Duster is. Azt, hogy gyárilag elvégzett beépítésről van szó, azért fontos hangsúlyozni, mert ez a módosítás nincs hatással a garanciára. A népszerű SUV modernizált változatáról már korábban részletes tájékoztatást kínáltunk, akár a nemzetközi, akár a hazai tesztek után. Most koncentráljunk kicsit a modell LPG-meghajtással is rendelkező változatára, amely a jövőre való tekintettel rendkívül kifizetődő vásár lehet.

Leírás

A közel ötvenliteres gáztartályt a csomagtér padlójában helyezték el, így a pótkerék a megszokott helyre nem nem fog elférni

A szőnyeg alatt

Aki nem tudná, hogy a felvételeken látható Duster benzinen kívül LPG-re is működik, nagyot csodálkozna, ha felhajtaná a csomagtér padlójának szőnyegét. A felújított Dusterben ugyanis az LPG-tartály itt kapott helyet. A pótkerékről tehát megfeledkezhetnek, jó hír viszont, hogy a csomagtér méretéből nem veszítenek. A tartály 48,8 literes, ami nem egész 700 kilométer megtételére elegendő. Ha ehhez még hozzászámoljuk az 50 literes benzinmotort, akkor összesítve már majdnem 1000 kilométert is megtehetnek a két tartály teletankolása után.

Ennek a kivitelezésnek a legnagyobb előnye, hogy a sofőr eldöntheti, épp milyen üzemanyagot használ. Drága a benzin? Nem baj, most néhány hónapig csak az LPG-t fogom használni. Hosszú útra megyek? Üsse kő, kombinálni fogom a két meghajtást. A benzin és LPG között egyetlen gombnyomással tudunk átkapcsolni, de a rendszer önmagától is átkapcsol, ha valamelyik tartály menet közben kiürül.

Jobb teljesítmény

Gyakran hallottam már olyan véleményt, hogy LPG-meghajtásnál az autó veszít teljesítményéből. Ez elvileg igaz lehet, ám a Duster esetében ennek pontos ellentettje igaz, amit elvégre nemcsak a gyári adatok, hanem a gyakorlati tapasztalat is igazolt. A gyári adatok szerint a Dusternek az LPG-meghajtás során 7 kW-tal nagyobb a teljesítménye, és a 10 Nm-rel magasabb maximális forgatónyomaték a benzinhez képest ráadásul valamivel alacsonyabb fordulaton elérhető. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a gázmeghajtással a Duster 1,3 másodperccel korábban éri el 0-ról a 100 km/órás sebességet, mint benzinnel. Ezzel csak azt akarom ábrázolni, hogy a teljesítménykülönbséget érezni, még akkor is, ha majdnem 14 másodpercig tartó gyorsulásról is beszélünk a gázmeghajtás esetében.

Megéri?

Ha az LPG-t veszem figyelembe, az átlagfogyasztásom 9,2 és 9,4 liter között mozgott. Ez annyit jelent, hogy az aktuális árak mellett – a tesztet múlt pénteken írtam –, 100 kilométer körülbelül 6,4 eurónkba került volna. Ha elvileg valamivel üzemanyag-takarékosabb dízelmotorral vezetnének, melynek átlagfogyasztása 5 liter körül mozog, akkor a dízel múlt heti literenkénti ára (1,42) szerint 7,1 euróba kerülne száz kilométer. A tesztelt Dusteren 100, benzinre megtett kilométer 11 euróba kerül, ami már jelentősebb különbséget jelent. Átlagosan úgy mértem, hogy jelenleg a Duster használata gázzal körülbelül harmadával olcsóbb. A jelenleg hangsúlyozása azért is fontos, mert mint tudjuk, a benzin és dízel ára rohamosan emelkedik, Németországban már elérte a két eurót, Ausztriában pedig minimum a benzin már a két euróhoz közelít.

Nekem személy szerint már korábban is tetszett a gyárilag beszerelt LPG-tartály, valamint a két üzemanyag közötti kapcsolgatás lehetősége. Nem igazán szeretek benzinkutakra járni, mert tudom, hogy az mindig sok pénzembe fog kerülni. Ám a Duster a benzin/LPG kombinációban lehetőséget ad arra, hogy úgy 1100–1200 kilométerre megfeledkezzünk a benzinkutakról, vagy minimum a benzinről, mert úgy tűnik, hogy az LPG tartja az árát, legalábbis nem fog drágulni olyan tempóban, mint más üzemanyagok.

Ráadásul attól sem kell tartaniuk, hogy ilyen autóval nem jutnának be a földalatti garázsokba vagy parkolóházakba, a legtöbb ilyen garázs ugyanis már nem korlátozza az LPG-meghajtással rendelkező autók behajtását. Egyrészt azért, mert az új normák szerint a garázsokban az eddiginél sokkal jobb minőségűnek és hatékonyabbnak kell lennie levegőcserének és a ventilációnak, másrészt pedig azért, mert a legkorszerűbb LPG-tartályoknál már nem fenyeget a gázszivárgás veszélye.

Duster LPG
2022. 03. 21., h – 12:17
Demecs Péter
Gallery images

Bevezető
Pozsony |

Már csak idő, néhány hét kérdése, mikor éri el nálunk is a benzin vagy dízel ára a literenkénti két eurót, így jelenleg úgy tűnik, sokkal nagyobb értelme van alternatív meghajtáson gondolkozni.

S nem a drága elektromobil az egyetlen kínálkozó megoldás. Sokkal racionálisabb választás lehet az LPG.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment