Search by category:
Egyéb kategória

Jogunk van-e örülni háborús időben?

Jogunk van-e örülni háborús időben?
Mészáros Richárd
2022. 03. 21., h – 15:33

2022. március 24., csütörtök – 10:20
Friss ikon
Off

Törzs

Az átélt trauma miatt sokan érezhetnek szorongást, hiszen a biztonságérzet megingott, és már abban sem biztos mindenki, hogy joga van-e örülni? Sokat segíthet a humanitárius hozzáállás, vagyis ha a rossz érzéseinket és szabadidőnk egy részét a segítésre, a bajba jutottak támogatására fordítjuk.

Lelkiismeret-furdalást is tapasztalhatunk

A pszichológusok az elmúlt időszakban gyakran találkoznak azzal a jelenséggel, hogy a szorongás táptalaján kialakuló örömtelenség vagy lelkiismeret-furdalás miatt a hozzájuk forduló kliensek bűnösnek érzik magukat, amiért mások szenvedése közben nyugodt élet adatott meg nekik. A traumakutatók szerint ez a bűntelen bűnhődés kudarcmintája.

A szorongásból pszichés trauma lehet

„Naponta befurakodnak az életünkbe a borzalmas háborús eseményekről szóló hírek, posztok. Emiatt sokak biztonságérzete rendült meg, ez a folyamat pedig idővel pszichés traumává alakulhat, ugyanis ezek a »zavarminták« lelkifurdalássá válhatnak, elhatalmasodhat a rossz érzés. Kis túlzással még azért is bűnösnek érezhetjük magunkat, mert merünk örülni valaminek” – mondta el a Mindennapi Pszichológia Magazinnak dr. Zelena András Batthyány-Strattman díjas tanszékvezető docens, aki a trauma lélektani felszínre töréseinek módozatait kutatja.

Mit tehetünk ellene?

A szakértő szerint a bűntudat enyhítésére gyógyírt jelenthet, ha segítünk a bajbajutottakon – ez a humanitárius hozzáállás kialakíthatja az érzést bennünk: „Én is megtettem, amit tudtam, segítettem.”

Térképezzük fel a lehetőségeinket!

Fontos, hogy mindezt a saját lehetőségeinken és érzelmi, illetve anyagi korlátainkon belül tegyük meg, elsősorban a mikrokörnyezetünkben álljunk helyt, utána kerülhet előtérbe mások segítése. „Ne döntsünk elhamarkodottan, a lehetőségeink és kereteink között segítsünk. Boldogtalanságérzetünket, bűntudatunkat, szorongásunkat és szabad kapacitásainkat fordítsuk segítségbe – van, akinek ez önkéntes munkát jelent, másoknak egyszeri vagy rendszeres banki utalást, míg mások szendvicset kenni tudnak menni a pályaudvarok környékére, megint mások üresen álló komfortos üzlethelyiségüket vagy lakásukat ajánlják fel” – jelentette ki dr. Zelena András.

Ne hagyjuk, hogy a boldogtalanságérzés eluralkodjon rajtunk!

Sokakban felmerül a kérdés, lehet- e, illik-e egy ilyen helyzetben például esküvőt tartani, bulizni vagy színházba járni, önfeledten nevetni a családdal, s egyáltalán jól érezni magunkat. A szakértő szerint igen, sőt, különösen fontos, hogy gyerekeinket vagy idős, egyébként is aggódó szeretteinket ne terheljük a saját félelmeink kivetülésével. „Nem szabad hagynunk, hogy a boldogtalanságérzés és aggodalom eluralkodjon rajtunk, mert azzal senkinek sem segítünk, csak önmagunknak ártunk. Ehelyett inkább abban gondolkodhatunk, hogy például esküvő vagy szülinap esetén az ajándékok egy részét eladományozzuk azoknak, akikről úgy gondoljuk, most jobban rászorulnak, mint mi.”

(doktorgo)

Bevezető

A szomszédban háború dúl, önt pedig szorongással tölti el, hogy békések a mindennapjai? Bűntudata van, ha a barátaival találkozik, kikapcsolódik, és úgy gondolja, hogy ez most nem a jó hangulatú összejövetelek és önjutalmazás ideje?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment