Search by category:
Egyéb kategória

Rendszeres szlovák nyelvű miséért gyűjtenek aláírásokat Rajkán

Rendszeres szlovák nyelvű miséért gyűjtenek aláírásokat Rajkán
Sudár Éva
2022. 03. 22., k – 07:33

2022. március 22., kedd – 07:33
Friss ikon
Off

Törzs

Közösen-Gemeinsam-Spolocne polgári kezdeményezés a rajkai szlovák nyelvű rendszeres katolikus szentmisék megtartásáért lobbizik. A vasárnap több mint százan írták alá a petíciót a helyi evangélikus templom előtt és a kézműves piacon. A héten folytatódik az aláírásgyűjtés.

„Somfai Árpád helyi lelkésznél petícióban kérjük a győri püspök atyát, hogy biztosítsa a rajkai szlovák nyelvű szentmisét” – fogalmazták meg a szervezők.

Íme a petíció szövege:

„Tisztelt Püspök Atyánk!

Kéréssel fordulunk Önhöz a rendszeres szlovák nyelvű szentmise rajkai engedélyezése érdekében! Magyarország és Szlovákia az Európai Unió schengeni térségbe való belépésével körülbelül 6000 főre nőtt a szlovák ajkú lakosság létszáma Rajkán. A környező falvakban pedig további ezrek élnek, akik nem beszélik a magyar nyelvet, de többségük a római katolikus egyházhoz tartozónak vallja magát. A keresztény szeretet szellemében kérjük Önt kérésünk engedélyezésére.”

Bevezető
Rajka |

Vasárnap délelőtt szlovák nyelvű istentiszteletet tartottak a rajkai evangélikus templomban. Ez előtt indult aláírásgyűjtés a templom előtt, majd folytatódott a kézműves piacon: egy petíció keretében kérik ugyanis a rajkai szlovák nyelvű, rendszeres katolikus szentmisék megtartását. A megyés püspöknek levelet írnak a szignók mellé, mondván már hatezren költöztek Szlovákiából Rajkára, s a keresztény szeretet szellemében kérik áldását igényükre.

Település / hely
Rajka

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment