Search by category:
Egyéb kategória

Az erős légszennyezettség miatt a kintlétet és a szellőztetést sem ajánlják

Az erős légszennyezettség miatt a kintlétet és a szellőztetést sem ajánlják
Ibos Emese
2022. 03. 23., sze – 10:04

2022. március 23., szerda – 10:16
Friss ikon
Off

Törzs

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet szakemberei által közzétett riasztás továbbra is érvényben van, visszavonni csak a helyzet jelentős javulása után fogják. A szmog- riadót a szilárd tüzelésű fűtésből, illetve a közelben lévő ipari tevékenységekből származó magas koncentrációjú PM10 néven ismert szállópor miatt rendelték el.

„A kedvezőtlen légmozgási viszonyok miatt továbbra is magas PM10-koncentrációra lehet számítani azon a településen, annak környékén, valamint a hozzá közeli völgyekben, ahol nagymértékben használatosak a szállópor forrását okozó szilárd tüzelésű kazánok és ipari berendezések” – olvasható az SHMÚ közleményében.

Mivel a szóban forgó település közvetlen szomszédságában működik a kassai U. S. Steel acélmű, illetve a falu északi és déli oldalában van több fontos, sűrű forgalmat bonyolító főútvonal, a térségben érvényben lévő riasztáshoz valószínűleg ezek is hozzájárultak. Az SHMÚ közleménye szerint a PM10 típusú szállópor elsősorban a lakosság idősebb csoportját, a különféle légúti, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, az allergiával küzdőket és asztmásokat, illetve a kisgyermekeket és a várandós nőket veszélyezteti a leginkább.

„Az embereknek azt ajánljuk, hogy a riasztás visszavonásáig korlátozzák a szabadban való tartózkodásukat és a kinti fizikai tevékenységeket, valamint jelentősen rövidítsék le a nappali szellőztetések időtartamát” – figyelmeztetnek az SHMÚ szakemberei.

Bevezető
Nagyida |

A Kassához közeli Nagyidán a PM10 néven ismert szállópor magas koncentrációja miatt a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által kiadott szmogriadó van érvényben. Az intézet arra kéri a lakosokat, hogy lehetőség szerint ne szellőztessenek és ne tartózkodjanak a szabadban.

Település / hely
Nagyida

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment