Search by category:
Egyéb kategória

Kétszáznál több ukrán lakost fogadtak be Érsekújvárban

Kétszáznál több ukrán lakost fogadtak be Érsekújvárban
Száz Ildikó
2022. 03. 23., sze – 16:39

2022. március 23., szerda – 17:27
Friss ikon
Off

Törzs

Menedékkérelmek feldolgozása

Az állami rendőrség tájékoztatása alapján, melyet az érsekújvári önkormányzat honlapján magyar és szlovák nyelven tette közzé, a nagyszabású megyei kapcsolattartó központ megnyitásával változik az ügyintézés. Az ideiglenes menedékkérelmek feldolgozása már a megyeszékhelyen zajlik. A tájékoztatóból kiderült, hogy március 23-tól hétfőn, szerdán és pénteken 07.30-tól 15.30-ig bírálják el a munkavállalás céljából benyújtott ideiglenes tartózkodási kérelmeket az érsekújvári idegenrendészeten. Csütörtökön 07.30-tól 15:30-ig foglalkoznak a hivatalban a nemzetközi kamion-, illetve autóbuszsofőrök tartózkodási engedélyére vonatkozó kérelmekkel. Azokról a gépkocsivezetőkről van szó, akiknek az itt-tartózkodását a rendkívüli helyzet miatt meghosszabbítják. Történhet ez a koronavírus-helyzet miatt, vagy az ukrán hadiállapot miatt.

Kérjenek előzetes időpontot

Arra kérik az ügyeiket intézőket a hivatalnokok, hogy a belügyminisztérium honlapján található foglalási rendszerbe lépve kérjenek időpontot az érsekújvári ügyintéző központba. A tartózkodási engedély kiadására csak abban az esetben van lehetőség, ha a kiállított tartózkodási okmányt egy megadott lakcímre kézbesítik. Ezért a küldeményért háromeurós illetéket kérnek. Az Érsekújvári Járási Munka- Szociális és Családügyi Hivatalban csütörtökönként ukrán tolmács jelenlétében fogadják a háború borzalmai elől menekülőket, reggel 9 órától.

Családoknál és városi szálláson

Érsekújvárban a városházán rendszeresen felmérik, pontosan hány ukrán személy tartózkodik a járási székhelyen családoknál, és kik kértek menedéket a város által megnyitott szálláshelyeken. Március 12-én 65 ukrán személy tartózkodott a városban, 52-en közülük családoknál, 13-án a városi szálláson voltak elhelyezve. Bernáth Petronela, a városi hivatal szóvivője szerdán arról tájékoztatott, hogy a városban jelenleg már 218 ukrán személy tartózkodik. Ebből 118 menekült családoknál, magánszemélyeknél kapott menedéket. A város által felkínált szálláshelyen 100 ukrán személyt helyeztek el.

Ukrán óvodás és több iskolás

Tizenhárom ukrán gyerek szülei kérték a legfiatalabb családtagok beiskolázását a járási székhelyen. Bernáth Petronela ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta lapunkat, hogy március 23-ig az ukrán szülők a Híd, a Bethlen Gábor, a Dévény, a Vár és a Nyitra-part utcai alapiskolába íratták be iskolaköteles gyerekeiket. Eddig egy ukrán gyereket írattak be a szülei óvodába, ők a Széchényi utcában lévő szlovák városi óvodát választották. A város további szálláshelyeket keres, hogy szükség esetén senkit se kelljen elutasítaniuk. Négy helyen találhatók városi szállások, a Szent József Karitász Besztercebánya utcai épületében a városközpontban, magánszemélyek bocsátották a város rendelkezésére az egykori dohánygyár területén lévő épületet, vannak továbbá szálláshelyek az ipari zónában és a Sziget parkerdő egykori sportszállodájában.

Bevezető
Érsekújvár |

Egy hete megnyitották az ukrán menekültek számára a nagyszabású kapcsolattartó központot Nyitrán, így az érsekújvári idegenrendészeti hivatalban változik az ügyintézés időpontja. Érsekújvárban jelenleg 218 ukrán lakos tartózkodik ideiglenes engedéllyel.

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment