Search by category:
Egyéb kategória

Meghalt Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter

Meghalt Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter
Mészáros Richárd
2022. 03. 23., sze – 21:02

2022. március 23., szerda – 21:02
Friss ikon
Off

Törzs

Albright Bill Clinton elnök kormányának központi szereplője volt, először az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveteként szolgált, majd második ciklusában az ország vezető diplomatája lett. Támogatta a NATO 1999-es keleti bővítését, szorgalmazta, hogy a szövetség avatkozzon be a Balkánon a népirtás és az etnikai tisztogatások megállítása érdekében, igyekezett csökkenteni a nukleáris fegyverek elterjedését, valamint az emberi jogok és a demokrácia védelmét szerte a világon.

Albright 1937-ben született Prágában, eredeti neve Marie Jana Körbelová. A kommunista fordulat után diplomata apja a rendszer ellenségévé vált, ezért családja 1948-ban emigrált az Egyesült Államokba, Denverben telepedtek le. Sokáig Jimmy Carter kormányában dolgozott külügyi tanácsadóként. 1992-es megválasztása után Bill Clinton nevezte ki az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetévé. Egészen 1997-ig töltötte be ezt a pozíciót Albright, amikor külügyminiszter lett. A hidegháború utáni nyugati külpolitika emblematikus figurája volt.

Az orosz-ukrán háború kitörése előtt egy hónappal arról írt a New York Times-ben megjelent véleménycikkében, hogy Vlagyimir Putyin történelmi hibát követne el Ukrajna megtámadásával, és a lehetséges invázió súlyos következményeire figyelmeztette az orosz elnököt. 

(Tx, ct24)

Bevezető

Az Egyesült Államok első női külügyminisztere 84 éves korában,daganatos betegségben hunyt el. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sidó H. Zoltán

Read More

Post Comment