Search by category:
Egyéb kategória

A háborút és az Oroszország elleni szankciókat a szlovákiai cégek is megérzik

A háborút és az Oroszország elleni szankciókat a szlovákiai cégek is megérzik
Molnár Iván
2022. 03. 27., v – 17:03

2022. március 28., hétfő – 07:30
Friss ikon
Off

Törzs

„Az ukrajnai katonai konfliktus Szlovákiában leginkább az iparban (71%) és a kereskedelemben (65%) tevékenykedő vállalatokat érinti” – derül ki a kis- és közepes vállalkozásokat támogató Slovak Business Agency ügynökség, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (ZPS) és a Munkáltatók Országos Szövetsége (RÚZ) által közzétett legújabb felmérésből.

Csökkenő kereslet

A katonai konfliktus közvetlen következményeként jelentkező „jelentős negatív hatásokról” a válaszadók 15%-a számolt be, míg a vállalkozók 34%-a „részben negatívnak” ítélte a következményeket. A vállalatoknak leggyakrabban a termékeik és szolgáltatásaik iránti kereslet csökkenésével kell megküzdeniük (a válaszadók 21%-a), ezt követik a logisztikai problémák, amelyeket a válaszadók 13%-a említett. A beszállítói kapcsolatok megszakadása a vállalkozások 12%-át, az új beruházási tevékenységek felfüggesztése a 11%-át érinti, ugyanennyi cég számolt be a már megkötött szerződések felmondásáról, hét százalékuk pedig fizetési problémákkal küzd.

Hiányos tájékoztatás

A most közzétett felmérés azt mutatja, hogy a konfliktus első három hetében a vállalkozók úgy érezték, az állam részéről nem kapnak elegendő információt arról, hogyan tudnak legálisan ukrán állampolgárokat foglalkoztatni, és arról sem, milyen adózási és egyéb szabályok vonatkoznak a segítségnyújtásra. A vállalkozók arra is panaszkodnak, hogy nem kaptak áttekintést azokról az orosz bankokról, amelyek ki vannak vagy ki lesznek kapcsolva a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből, és a szankciókkal sújtott vállalatokról sem.

Segítenek a cégeknek

„A vállalkozók segítése érdekében a Jobb Szabályozásért Központunk – amely a lepsiezakony.sk honlapon érhető el – elkészített egy tájékoztató anyagot, átfogó áttekintést nyújtva az EU által eddig jóváhagyott szankciókról, és az ezzel kapcsolatos weboldalakra utaló linkeket is összegyűjtötte” – mondta Marián Letovanec, a Slovak Business Agency nemzeti és nemzetközi programokat felügyelő részlegének a vezetője. Szerinte a felmérés eredményei megerősítették, hogy a szlovákiai vállalkozók 63 százaléka érdeklődik az ukrán állampolgárok foglalkoztatása iránt. A legnagyobb érdeklődést a középvállalkozások (90%) és a kisvállalkozások (83%), valamint az iparban (89%) és az építőiparban (73%) működő vállalkozások képviselői mutatták.

„Sok szlovákiai vállalat érdekelt abban, hogy ukrán állampolgároknak munkát adjon. Az ukrán állampolgárok fokozott érdeklődésével együtt ez megteremti az együttműködés feltételét, amely mindkét fél – a nehéz élethelyzetben levő emberek és a szlovák gazdaság – számára is előnyös lehet”

– hangsúlyozta Miroslav Kiraľvarga, az RÚZ elnöke.

Lassul a növekedés üteme

Az ukrajnai konfliktus az elemzők szerint a szlovák gazdaság egészére negatív hatással lesz.

„A háború miatt idén nem csupán súlyos politikai kockázatokkal kell szembenéznünk, csökken a beruházási kedv, egyre nagyobb gondok vannak az ellátással, nem beszélve az infláció megugrásáról, ami mind-mind fékezi a gazdasági növekedést”

– állítja Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Szerinte korábban még azzal számoltak, hogy a szlovák gazdaság idén 3 százalékkal nőhet, az új kockázatok miatt azonban az idei növekedési előrejelzésüket máris 2 százalékra fogták vissza.

Folytatódik a drágulás

Horňák szerint a drágulás üteme március és április folyamán tetőzhet, amikor az éves infláció várhatóan meghaladja a 10 százalékot. Tovább nőnek a rezsiköltségek, az üzemanyag- és élelmiszerárak, emellett várhatóan tovább emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója és egyes szolgáltatások (pl. a távközlés) ára is. A szomszédos országban dúló háborút azonban a szlovák államkassza is megérzi. „A kormány felhalmozott némi tartalékot, de a humanitárius és katonai szükségletek finanszírozása költséges, ami a költségvetési hiány újabb növekedéséhez vezet” – tette hozzá Horňák.

Bevezető
Pozsony |

Az ukrajnai háború és a nyugati államok Oroszország ellen bevezetett szankcióinak a negatív következményeit a szlovákiai vállalkozások is megérzik. Csaknem minden második cég jelez gondokat, a háború miatt azonban Szlovákia gazdasági teljesítménye is elmarad a várttól.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment