Search by category:
Egyéb kategória

Népszavazást tarthat a luhanszki szakadár régió az Oroszországhoz való csatlakozásról

Népszavazást tarthat a luhanszki szakadár régió az Oroszországhoz való csatlakozásról
Hegedűs Norbert
2022. 03. 27., v – 12:51

2022. március 27., vasárnap – 13:00
Friss ikon
Off

Törzs

„Úgy gondolom, hogy a közeljövőben népszavazást tartanak a köztársaság területén” – mondta Pasecsnik. „A nép élni fog alkotmányos jogával, és kifejezi véleményét az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról” – tette hozzá.

Oroszország februárban függetlennek ismerte el a luhanszki és donyecki önjelölt köztársaságokat, és nem sokkal később elrendelte az általa békefenntartónak nevezett műveletet a térségben. Az orosz hadsereg pénteken azt közölte, hogy a luhanszki szakadár „népköztársaságban” a terület 93, a donyeckiben pedig az 54 százaléka került a helyi „népi milícia” ellenőrzése alá, és ezzel az orosz művelet első szakaszának fő feladatait teljesítették.

Oroszország 2014-ben csatolta el a Krím félszigetet Ukrajnától, a Kijevben végbement, erőszakkal kísért politikai fordulat nyomán, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva. Ennek legitimitását a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismerte el – hivatalosan még Fehéroroszország sem -, és a nyugati világ elítélte az annexiót.

Február 24-én Oroszország több tízezer katonát küldött Ukrajnába egy különlegesnek nevezett művelet keretében, amelynek  célja – Moszkva közlése szerint – Ukrajna katonai képességeinek csökkentése és az orosz vezetés által veszélyes nacionalistáknak nevezett személyek kiszorítása a hatalomból. A háború már több mint egy hónapja tart, az ukrán erők kemény ellenállást tanúsítanak, a Nyugat pedig átfogó szankciókat vezetett be Oroszország ellen, hogy rákényszerítse az országot erőinek visszavonására.

Bevezető

A Moszkva által támogatott, önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai „Luhanszki Népköztársaság” hamarosan népszavazást tarthat az Oroszországhoz való csatlakozásról – idézte a szakadár régió hírportálja Leonyid Paszecsnyik helyi vezetőt vasárnap.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment