Search by category:
Egyéb kategória

Az orvosok elektronikusan fogják kiírni a betegszabadságot

Az orvosok elektronikusan fogják kiírni a betegszabadságot
Nagy Roland
2022. 03. 28., h – 13:23

2022. március 29., kedd – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

A törvénymódosítás egy, a társadalombiztosítással kapcsolatos nagyobb intézkedéscsomag részeként került a parlament elé, a munkaügyi minisztérium terjesztette be. A javaslat értelmében az orvosoknak már nem kell nyomtatott formában kiírni a munkaképtelenségről szóló igazolást, elegendő lesz elektronikusan elküldeni a Szociális Biztosítónak. A munkaügyi tárca a törvény indoklásában úgy fogalmazott, ezzel jelentősen csökkentik az egészségügyi dolgozók, a páciensek és a biztosító adminisztrációs terheit.

Kevesebb bürökrácia

A jelenlegi rendszer ugyanis úgy működik, hogy az orvosoknak egy ötoldalas formanyomtatványt kell kitölteniük a betegek számára, akiknek ezt a dokumentumot el kell juttatniuk a munkáltatóikhoz, majd ők továbbítják a Szociális Biztosítóba. A törvény azonban összehangolja az általános orvosok által használt, eZdravie nevű rendszert az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) és a Szociális Biztosítónak az adatbázisával, így az orvosok egyenesen a biztosítóba küldik majd az elektronikus igazolást. A betegeknek így tulajdonképpen nem marad semmiféle adminisztratív kötelessége, a rendszer ugyanis a munkáltatókat is értesíti majd. A folyamat lezárulásáról a pácienseket SMS-ben fogják értesíteni.

Az átállás azonban nem egyik napról a másikra zajlik. Az elektronikus igazolást június 1-től lehet kiírni, de egy éven keresztül még elfogadják a formanyomtatványt is. Ez azt jelenti, hogy az általános orvosoknak 2023. május 31-ig van idejük átállni az új rendszerre és megtanulni annak működését. 2024-től pedig már a specialistáknak az új rendszert kellene alkalmazniuk.

Vegyes fogadtatás

A parlamenti szavazás során a jelen lévő 126 képviselő közül 87 támogatta a javaslatot, 12-en ellene szavaztak, 27-en pedig tartózkodtak. A támogatók közt volt az OĽaNO, a Sme rodina és az SaS frakciója, valamint azok a független képviselők is, akik korábban a Za ľudí frakciójában kerültek be a parlamentbe. A Smer és a Hlas képviselői tartózkodtak, a szélsőjobboldali ĽSNS frakciója, valamint a Republika képviselői pedig ellene szavaztak.

Bár a koalíciós képviselők nagy összhangban fogadták el a javaslatot, az orvosok kevésbé lelkesek. Monika Palušková, a Szlovákiai Háziorvosok Szövetségének (SVLS) elnöke lapunk megkeresésére elmondta, az elektronikus rendszer elindítása már évek óta húzódik.

„A parlament elfogadta az úgynevezett ePN-t, így megteremtették a jogszabályi kereteket a rendszer működéséhez. Eredetileg már négy évvel ezelőtt el akarták indítani, majd 2022. április 1-re halasztották, most viszont már június 1-ről beszélnek”

– nyilatkozta Palušková, aki úgy véli, az utóbbi dátum sem tűnik reálisnak, mert tudomása szerint nem áll készen az informatikai rendszer, amely összekötné az orvosok és az érintett hivatalok adatbázisát.

„Az ePN-nek már rég itt kellene lennie, hiszen mindenkinek segítene, különösen a rendelőkben dolgozó orvosokon. Kár, hogy az utóbbi időben politikai témává vált”

– mondta lapunknak az SVLS elnöke.

Fontos az összhang

Peter Makara, a Szlovák Orvoskamara (SLK) elnökségi tagja megkeresésünkre elmondta, az elektronikus rendszer használata feltehetően azoknak az orvosoknak sem jelent problémát, akik kevésbé értenek a számítógépekhez.

„Ha valóban működni fog, azt örömmel fogadjuk, mindenképpen hasznos lesz. Egyelőre azonban nincsenek bővebb információink. Az a fontos, hogy a rendszer összhangban legyen az általunk használt szoftverekkel, hasonlóan, mint az elektronikus recept esetében. Az orvosok mintegy 98 százaléka használja ezt, tehát feltételezzük, hogy a legtöbbjüknek nem okoz majd gondot az ePN sem”

– jelentette ki az SLK tagja.

Bevezető
Pozsony |

A parlament nemrégiben elfogadott egy javaslatot, amelynek értelmében fokozatosan eltörlik a munkaképtelenséget igazoló nyomtatványokat. Az orvosok ehelyett elektronikus formában fogják igazolni a betegszabadságot.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment