Search by category:
Egyéb kategória

Így spórolhatunk a banki díjakon

Így spórolhatunk a banki díjakon
Molnár Iván
2022. 03. 29., k – 16:18

2022. március 30., szerda – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

A banki ügyfelek többségét elsősorban a havi számlavezetési díj érdekli, azonban rengeteg egyéb olyan díj van, amiről általában nem is tudnak, miközben ezek alaposan megcsapolják a banki megtakarításaikat.

Rejtett költségek

„A másodlagos díjak jelentik a számla fenntartásával kapcsolatos legnagyobb költséget. Ezek között található a bankfiókban végzett készpénzes tranzakció, a külföldi bankautomatából történő készpénzfelvétel vagy a különböző bizonylatok kiállítása. Ezen kívül van még egy sor egyéb díj, például a bankszámlakivonat postai úton történő elküldésének díja, a hitelkártya átutalásának díja, a sürgős fizetések, az eurótól eltérő pénznemben történő fizetések díja stb. Az ügyfelek ezeket részletesen megtalálják az egyes bankfiókok díjtáblázataiban vagy a bankok honlapján” – mondta el lapunknak Zoltán Čikes, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság elemzője.

Miért váltunk?

A szakértő szerint a bankok viszonylag gyakran, évente akár négy alkalommal is változtatják a díjszabásaikat. „Ritkán fordul elő azonban, hogy az ügyfelek csak azért váltanak bankot, hogy alacsonyabb díjakat fizessenek, az emberek ugyanis ritkán vesződnek azzal, hogy összehasonlítsák a folyószámlák díjait és feltételeit” – mondta el Čikes.

Akik mégis úgy döntenek, hogy megváltoztatják a bankjukat, azok ezt általában teljesen mással indokolják.

„Tapasztalataink szerint a bankváltásra leggyakrabban a hitelfelvétel miatt kerül sor. Ha az ügyfél a hitel mellé folyószámlát is nyit a banknál, ezt sokszor kedvezőbb feltételekkel teheti meg, ezért megszünteti a régi számláját, és egy újat nyit a hitelt folyósító pénzintézetnél”

– teszi hozzá az elemző. A bankok szerinte szándékosan úgy határozzák meg a pénzügyi termékeik paramétereit, hogy az ügyfelek számára előnyösebb legyen az összes banki termék „egy fedél alatt”, vagyis kizárólag az adott pénzintézetnél történő használata. Ha egy ügyfél például jelzáloghitel felvételét tervezi, általában kényelmesebb számára, ha ugyanannál a banknál van folyószámlája is. A bank kiválasztásakor pedig elsősorban a hitel paraméterei alapján dönt, mivel ezek között nagyobb különbségek vannak, mint a folyószámlák esetében.

Így takarékoskodhatunk

Mit tehetnek azonban azok, akik nem szeretnének bankot váltani, ám ezzel párhuzamosan csökkentenék a számlavezetéssel kapcsolatos kiadásaikat? „Ezzel kapcsolatban több tippel is szolgálhatunk, amelyek együttes hatása meghozhatja a várt eredményt” – állítja Čikes. Szerinte mindenképp kerülnünk kellene a más pénzintézetek bankautomatáiból történő pénzfelvételt, ha a bankunk saját ATM-hálózattal rendelkezik. Sokat spórolhatunk azonban azzal is, ha minimalizáljuk a bankfiókon keresztül végzett tranzakciók – például befizetések, készpénzfelvételek vagy átutalási megbízások – számát.

„Tanuljuk meg használni az internetes és intelligens banki szolgáltatásokat, hiszen ez nagyrészt ingyenessé teszi a fizetéseket. Aktiváljuk az elektronikus kimutatások küldését e-mail-címre vagy az internetes banki szolgáltatásra. Az ügyfeleknek azt is érdemes felmérniük, hogy nem fizetnek-e a számlamozgásokról szóló SMS-értesítőért, hiszen sok bank ezért is díjat számít fel, és csak egy bizonyos összegtől kezdve ingyenes”

– tanácsolja a pénzügyi elemző, hozzátéve, hogy azoknak, akik letöltötték a bankjuk alkalmazását az okostelefonjukra, azoknak ezek az értesítések ingyenes üzeneteken keresztül érkeznek.

Kártyás fizetés

Čikes arra is felhívja a figyelmet, hogy érdemes minél több helyen kártyával fizetni, arra is odafigyelve, hogy egyes bankoknál ezért pluszpénzt kaphatunk, ami azt jelenti, hogy a bank minden egyes kártyás fizetésnél a befizetett összeg egy bizonyos százalékát jóváírja a számlánkon.

„Nem szabadna engednünk a bankok nyomásának sem, olyan, feleslegesen drága számlacsomagokat megrendelve, amelyekre valójában nincs is szükségünk. Érdemes rákérdezni a pénzintézetnél arra is, hogyan használhatjuk ingyen a számlacsomagunkat. Gyakran csak 2-3 feltételnek kell megfelelni, például állandó megbízás beállítása, némi megtakarítás a bankban vagy a bank mobilalkalmazásának aktív használata”

– figyelmeztet a pénzügyi elemző, aki szerint kellő odafigyeléssel jelentős összeget takaríthatunk meg a fenti szabályok betartásával.

Bevezető
Pozsony |

Az elmúlt hetekben több szlovákiai pénzintézet is megemelte az ügyfelei által fizetett díjakat, és ez csak a kezdet, az elkövetkező hónapokban a banki szolgáltatások további drágulására számíthatunk. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne fizessünk feleslegesen nagy összeget a bankunknak?

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment