Search by category:
Egyéb kategória

Párkányi papírgyár: növekvő kereslet, folyamatos a termelés

Párkányi papírgyár: növekvő kereslet, folyamatos a termelés
Balaskó Réka
2022. 03. 31., cs – 13:13

2022. március 31., csütörtök – 13:30
Friss ikon
Off

Törzs

A papír, mint alapanyag világpiaci árának komoly drágulása, az energiahordozók árának drasztikus emelkedése és az orosz-ukrán háború miatt az egyik legnagyobb helyi foglalkoztatóhoz, a Smurfit Kappa Obaly vállalathoz fordultunk, hogy megtudjuk, miként hat mindez a termelésre, terveznek-e termeléscsökkentést, leépítéseket, elbocsátásokat. Kérdéseinkre a cég írásban válaszolt. A lényeg, hogy a termelés továbbra is zavartalan, elbocsátásokat nem terveznek, sőt, még nő is a kereslet a termékeik iránt.

Mint azt levelükben kifejtik, a papír globális árának nagy hatása van a papírból készülő csomagolóanyagok költségeire is. A megnövekedett költségeket pedig kénytelenek beépíteni a késztermékek – azaz a kész csomagolóanyagok áraiba. Ugyanakkor – mint írják –, nekik Párkányból nincs hatásuk a papíralapanyagok áraira, mert ezeket az árakat világpiaci folyamatok és a globális piac kereslet-kínálati viszonyai alakítják.

„A papír ára nincs közvetlen befolyással a Párkányban készülő papír csomagolóanyagok gyártási mennyiségére a termelés továbbra is zavartalan“ – felelte megkeresésünkre Július Mazan, fejlesztési menedzser. A cég képviselője hozzátette, hogy a Supply SMART – elnevezésű programjukkal az ügyfeleik gyártási folyamatait és logisztikáját is elemzik, ennek alapján pedig optimális és olcsóbb csomagolási megoldást tudnak felajánlani. Ezzel tehát az ügyfeleik költségeit is segítenek csökkenteni.

Biztosított nyersanyagutánpótlás

A párkányi üzem havonta átlagosan több mint négyezer tonna papírt használ fel, ez több mint 1800 darab két és fél méter magas, másfél méter átmérőjű tekercset jelent. „Vállalatunk a Smurfit Kappa Group csoport része, az általunk felhasznált papír kilencvenhárom százaléka pedig a csoport forrásaiból, saját papírgyárainkból származik. A csoport forrásai hosszú távon is biztosítottak és stabilak, épp ezért a nyersanyagellátás csökkenése nem fenyeget. Ellenkezőleg, a csomagolóanyagok iránti kereslet egyre nő, épp ezért célirányosan, 8 millió euró értékben fejlesztettük gyártókapacitásainkat az utóbbi három évben, az idei év végére pedig újabb fejlesztéseket valósítunk meg. Ez mind a papír alapú csomagolóanyagok iránti növekvő keresletnek köszönhető“ – hangsúlyozza a cég vezetése.

Megérzik az energia drágulását

Annak ellenére, hogy a széndioxid-kibocsátás 25 százalékos csökkentését 2025-ig sikerül teljesíteniük, mert korszerű és környezetkímélő berendezésekkel, takarékos gyártási folyamatban dolgoznak – ez pedig az energiaválságban is segítséget jelent, a fűtés és a gőz előállítása jelentősen drágul. Ezért hosszú távon ezeket a növekvő költségeket kénytelenek az eladási árakkal fedezni. Ugyanakkor a párkányi üzemnek nincsenek közvetlen ügyfelei Oroszországban és Ukrajnában, célzott piacaik a közép-európai térségben találhatók, sőt olyan cégeket is kiszolgálnak, amelyek épp a fegyveres konfliktus miatt Európa más részeibe helyezték át tevékenységüket. „Olyan projekteken is dolgozunk éppen, amelyekkel reagálni tudunk szlovákiai és magyarországi ügyfeleink növekvő keresletére és igényeire“ – állapítja meg a cég válaszlevelében. Hozzáteszik, a párkányi üzem minden beszállítója az EU-ban található, tehát az ukrajnai háború semmiben sem befolyásolja a gyártást.

Nem lesznek elbocsátások

A Smurfit Kappa párkányi gyárában jelenleg több mint 200 ember dolgozik, a cég vezetése semmiféle elbocsátást nem tervez. A koronavírus-járvány tetőzésekor nekik is gondot okozott a munkaerő kiesése, főleg a gyártósorról hiányoztak emberek Viszont az utóbbi hónapokban még növelték is a foglalkoztatást, az oltás mellett kampányoltak, tesztelték az alkalmazottakat. „Jelenleg biztosan nem tervezünk elbocsátásokat, sőt igyekezünk a dolgozók munkakörülményein javítani, sport- és szabadidős tevékenységeiket anyagilag is támogatni“ – reagált a fejlesztési menedzser.

Dobozok a menekültekért

A gyár többek közt úgy reagál a szomszédban zajló háborúra, hogy alkalmazottanként megduplázta azt a hozzájárulást, amellyel a Szlovák Vöröskereszt gyűjtésébe kapcsolódnak be. Tehát anyagilag is segítenek. A környező településeknek pedig ingyen adtak szállításra alkalmas, nagyméretű dobozokat, amelyekbe a menekülteknek szánt dolgokat gyűjthetik és továbbíthatják azokat a rászorulóknak.

Bevezető
Párkány |

A Smurfit Kappa Obaly csomagolóanyagokat, dobozokat gyárt Párkányban. A gyárban jelenleg kétszáznál is több alkalmazott dolgozik, a termelés zavartalan, elbocsátásokat nem terveznek.

Település / hely
Párkány

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Buchlovics Péter

Read More

Post Comment