Search by category:
Egyéb kategória

Népakarat rövid pórázon

Népakarat rövid pórázon
Hegedűs Norbert
2022. 04. 01., p – 16:22

2022. április 1., péntek – 16:30
Friss ikon
Off

Törzs

A háború árnyékában tartott választás kampányüzeneteit és a választóknak megfogalmazott „választás tétjét” is megváltoztatta az orosz–ukrán háború. A meghatározó közvélemény-kutatók szoros Fidesz-előnyt mérnek, de az ellenzéki szavazók még belekapaszkodnak a megmaradt csekély reménybe, hátha a bizonytalan szavazók tábora képes a javukra billenteni az eredményt. A putyini agressziót kellő határozottsággal el nem ítélő Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyre megbízhatatlanabb partner az unióban és a nyugati szövetségesek számára, azonban még mindig van egy kis várakozás, hátha a megnyert választás után módosul Orbán retorikája és viselkedése, ezzel együtt a háború kitörése óta eltelt hetekben tett nyilatkozatait és viselkedését nem felejti el a megtámadott Ukrajna mellett egyértelműen kiálló nemzetközi közösség. A hitelvesztés és a pávatánc szégyenfoltja rajta marad.

Péntek reggel a hagyományos rádióinterjúban Orbán orbitális választási csalásról beszélt, mert szerinte az ellenzék nem megengedett eszközökkel kampányol. Amikor a választásra érkező EBESZ-megfigyelőkről beszélt, újra előhúzta a harci retorikát: „Egy hadsereg van itt, egy háborút meg lehetne nyerni ennyi katonával.”. Az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) valóban teljes körű missziót küld Magyarországra. A választás tisztaságáért sokan aggódnak – az ENEMO nemzetközi választási megfigyelő csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy hiányoznak a jogszabályi keretek Magyarországon a választási csalás megelőzésére.

Részletes elemzést tett közzé Magyar Bálint és Madlovics Bálint (A posztkommunista rendszerek anatómiája monumentális könyv szerzői) Magyarország 2022: miként manipulálják és próbálják elcsalni a választást? címmel. Dolgozatukban azt vezetik le, hogy a modern autokráciában milyen eszközökkel próbálják manipulálni a választást úgy, hogy már a választási helyzetet a hatalomnak kedvező eredmény érdekében alakítják át. Példák sokaságával igazolják, a „szabad, de nem tiszta” megnevezés helyett nyugodtan lehet használni a „manipulált” vagy „elcsalt” választás kifejezéseket. A teljesség igénye nélkül néhány példa, amelyekkel a rezsim maga felé hajlította a választás feltételeit és kimenetelét: a feles parlamenti többséggel meghozható szabályok kétharmadossá tétele; a jelenlegi kormány mandátumán túlmutató kinevezések, 31 állami kulcspozíció bebetonozása (a Költségvetési Tanács elnöke, a Kúria elnöke, a Legfőbb Ügyész, Alkotmánybíróság, a közmédia vezetője stb.); állami eszközök kiszervezése a kormánypárt által felügyelt alapítványokhoz – 21 egyetem és több száz ingatlan kiszervezése, az értékük több ezer milliárd forint; manipulált választókerületi térkép létrehozása (ennek eredménye: „ha a kormánypárt és az egységesen induló ellenzék ugyanannyi szavazatot kapna, akkor a szavazatok 2018-as választásföldrajz szerinti eloszlása mellett a kormánypárt győzne az egyéni választókerületek 57, az ellenzék pedig csak 43 százalékában”); kamupártok bevonása; az államhatalom bevetése a kormánypárt oldalán – a közmédia propagandává alakítása, nehéz elkülöníteni az állam és a Fidesz kampányait, fideszes médiatúlsúly – „2019-re már a közéleti hírmédiák 77,8%-át a Fidesznek kampányoló média tette ki” stb. stb.

Nem véletlen, hogy az országgyűlési választási kampányokban megjelenik a határon túli magyarok szavazatainak kérdése, ugyanis nem megfelelően szabályozott a levélszavazás, ezért lehetőség nyílik visszaélésre. Az egyik sokat bírált megkülönböztetés, hogy a külföldön tartózkodó, zömmel kormánykritikus magyarok nem jogosultak levélszavazásra, csak azok a határon túli magyarok, akiknek nincs magyarországi lakcímük. Visszaélésekről érkeztek hírek Szerbiából, a posta helyett egy párthoz kötődő aktivisták kézbesítették a szavazólapokat, és segítettek a kitöltésénél. Erdélyben pedig az ellenzékre leadott, elégetett szavazólapokat találtak a Maros megyei Jedd közelében. A „halott határon túli szavazók” problémája arra vezethető vissza, hogy tíz évig van érvényben a regisztráció, ennyi idő alatt az elhunytak száma több tízezer is lehet, és az ő címükre kézbesített szavazólapokkal bárki manipulálhat. A következő csalási lehetőség olyan választókerületbe való fiktív lakcím létrehozása, ahol szoros a verseny, mert ezáltal egyéni kerületi jelöltre is lehet szavazni, nem csak pártlistára. Sosem volt még ilyen magas a levélben szavazásra jogosultak száma, közel 450 ezren vannak (2018-ban több mint 70 százalékuk szavazott).

A választás elvileg szabad, de a NER tizenkét éve alatt a választási helyzet alaposan megváltozott. A népakaratot rövid pórázon tartja a hatalom. Ezt nevezhetjük elcsalt választásnak.

Bevezető

Április harmadika, a magyar országgyűlési választás napja a demokrácia és választói akarat ünnepe kellene hogy legyen, ám mégsem ilyen hangulat uralkodik az országban. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sánta Szilárd

Read More

Post Comment