Search by category:
Egyéb kategória

Iskolaérettség és tankötelesség – tudjuk, mi a különbség?

Iskolaérettség és tankötelesség – tudjuk, mi a különbség?
Hegedűs Norbert
2022. 04. 02., szo – 08:47

2022. április 2., szombat – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

Míg a tankötelesség gyakorlatilag a gyermek korával függ össze, addig az iskolaérettség sokkal összetettebb fogalom, és azt jelenti, hogy a gyermek a testi, lelki, kognitív, érzelmi és szociális fejlődés olyan fokát érte el, amely lehetővé teszi számára az iskolai ismeretek és készségek elsajátítását. A központi idegrendszernek olyan fejlettnek kell lennie, hogy a gyerek ellenálló legyen a fokozott teherrel szemben, képes legyen odafigyelni, összpontosítani, érzelmileg is kiegyensúlyozott legyen. Akkor is be kell íratni a gyermeket, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy iskolaérett. Ilyen esetben a beíratáskor jelezhetjük az iskola vezetésének, hogy feltehetően haladékot fogunk kérni.

A haladék intézése

Tavaly módosult a törvény: megszűnt a beiskolázás elhalasztásának, valamint az utólagos halasztásnak az intézménye, és az iskolák már nem dönthetnek a beiskolázás elhalasztására vonatkozó szülői kérvényekről. Ha a szülő úgy látja, gyermekének haladékra van szüksége, az óvodában kérvényezheti a kötelező nagycsoportos óvodalátogatás folytatását. Egy ilyen kérelemhez csatolni kell egy szaktanácsadói véleményt, a kezelőorvos írásos jóváhagyását és a szülők beleegyezését. Ettől függetlenül a gyermeket áprilisban mindenképpen be kell íratni valahová, és ha a szakvélemény alapján nem iskolaérett, akkor az óvoda megengedheti, hogy még egy évig ott maradjon. Abban az évben azonban, amikor betölti a hetedik életévét, szeptember 1-jétől már iskolába kell járnia.

Ha egy 6 évesnél kisebb gyermeket szeretnénk korábban beíratni az iskolába, akkor a kiválasztott alapiskola igazgatójától írásban kell kérnünk, hogy engedélyezze a gyerek kivételes felvételét. Ez esetben is csatolni kell egy szaktanácsadói véleményt.

Régebben, ha a beiskolázott gyermekről utólag, pár hét vagy hónap iskolába járás után kiderült, hogy nem iskolaérett, utólagos halasztást lehetett intézni. Erre már nincs lehetőség, a gyermeket speciális igényű tanulónak minősíthetik, és a pontos diagnózis felállítása után individuális tervet vagy megfelelő terápiát dolgoznak ki a számára. (sza)

Bevezető

Az iskolaérettség és a tankötelesség két eltérő fogalom. Tanköteles az, aki 2022. augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét. Az iskolaérettség megállapítása már bonyolultabb dolog, és aki tanköteles, nem biztos, hogy iskolaérett is.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment