Search by category:
Egyéb kategória

Eltemették a telet Vágsellyén, a Vág partján

Eltemették a telet Vágsellyén, a Vág partján
Száz Ildikó
2022. 04. 03., v – 19:30

2022. április 4., hétfő – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

A Šaľan és a Šaľanček hagyomárnyőrző csoportok tagjai népviseletbe öltözve, gyerekjátékokat játszva, dallal és muzsikaszóval búcsúztatták a telet a folyóparton. A Musicantica Slovaca tagjai Robert Žilík és Mária Žilíková-Mandáková régi hangszereket is bemutattak, melyeken egykor kísérték a farsangi vigadalmat és a kiszehajtást.

Rögtönzött zenekart hoztak létre és táncházat is tartottak a jelenlévő családoknak. A kereszt alakú fára szalmából formázott bábut végül levitték a folyóhoz, meggyújtották és belehajították. A gyerekek kővel dobálták meg a kiszét, sürgetve a böjti időszak, a tél távozását, sürgetve a tavaszi sarjadás, bőség mielőbb megérkezését. Fekete vasárnap előtt még havazott Vágsellyén, és a rendezvény idején is jeges szél fújdogált.

Mire azonban pántlikákkal feldíszítették a hagyományőrzők a falombot, addigra kisütött a nap a folyóparton, és a táncházban résztvevők már az áprilisi tavaszt élvezhették, miközben az égő kiszét tovasodorta az esőtől, hólétől megáradt folyó.

Vágsellye
2022. 04. 03., v – 19:40
Száz Ildikó
Gallery images

Bevezető
Vágsellye |

„Arcunkba nevet a tél, még a kiszehajtás előestéjén is havazott!”– nyugtázták a vágsellyeiek. Nagy sikere volt a helyi családok körében fekete vasárnapon, nagyböjt ötödik vasárnapján a Vág parti kiszehajtásnak. A télbúcsúztató hagyományait a vágsellyei gyermek és ifjúsági folklórcsoportok elevenítették fel. 

Címkék

Település / hely
Vágsellye

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment