Search by category:
Egyéb kategória

Így fogadták a szlovákiai magyar politikusok a Fidesz győzelmét

Így fogadták a szlovákiai magyar politikusok a Fidesz győzelmét
Balaskó Réka
2022. 04. 03., v – 23:47

2022. április 4., hétfő – 00:01
Friss ikon
Off

Törzs

A magyarországi választások eredményei szerint 87,85 százalékos feldolgozottságnál a FIDESZ-KDNP a szavazatok 53,64 százalékát (2 225 708) szerezte meg.

A jelenlegi kormánypárt újabb győzelmére a szlovákiai magyar politikusok a közösségi médián reagáltak. Sólymos László a Szövetség Híd Platformjának politikusa azt írta, hogy a parlamenti választásokat mindig is Magyarország belügyének tekintették. Szerinte a „durva kampány” a határon túli magyar közösségeket is elérte, és meg is osztotta. Sólymos hozzátette, hogy a magyar választópolgárok döntését tiszteletben kell tartani, a magyar kormánnyal pedig korrekt partneri kapcsolatra kell törekedni.

Rigó Konrád, a Híd tagja szintén kiemelte, hogy a magyarországi kampány eldurvult, szerinte ez a háború miatt történt. „Ám bennünket, szlovákiai magyarokat, politikailag nem oszthat meg az, hogy jobboldali, baloldali, konzervatív vagy liberálisak vagyunk-e. Annak sem kellene megosztania minket, hogy szeretjük-e Orbán Viktort vagy sem. Ő nem itt kormányoz, hanem Magyarországon” – írta bejegyzésében.

Párttársa, Agócs Attila Facebook-oldalán közölte: „Bár nem láttam nagy lendületet az ellenzékben, azt gondoltam, jobb lenne valami más. Mindenesetre a nép szava szent (igen, mindent figyelembe véve is az)”. A három hidas politikus hangsúlyozta, hogy mostantól elsősorban a hazai ügyekre, az erős szlovákiai magyar képviseletre kell koncentrálni.

A Szövetség MKP Platformjának Facebook-oldalán Berényi József elnök nyilatkozatát közölték, aki szerint van minek örülnünk, mivel „ez a győzelem biztosítja családközpontú kormányzati politika folytatását, a nemzeti és konzervatív értékek (közép-)európai szintű megmaradását, valamint a határon túli magyarság támogatásának folytatását”. Berényi továbbá Orbán Viktor hozzáállását az orosz-ukrán konfliktushoz „békeközpontúnak” nevezte, ez pedig szerint nemcsak Közép-Európa kormányainak „fontos mementó”, hanem a Szövetség politikusainak is az. „A FIDESZ-KDNP megkezdheti az ötödik választási ciklusát. Ez párját ritkító teljesítmény. Gratulálunk! Gratulálunk! „Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!” – zárta Berényi.

Mózes Szabolcs (Összefogás-platform), a Szövetség alelnöke is Facebook-oldalán gratulált a Fidesznek. Szerinte a „külhoni magyar közösségek számára kiemelten fontos, hogy a magyar kormány erős stratégiai szövetséges legyen”, valamint az, hogy Magyarország erős és sikeres ország legyen, de úgy véli, ez a választás eredményeivel négy évre biztosított lesz. Zárásként „bölcs kormányzást” és eredményes négy évet kívánt. 

ÉLŐ – Orbán: Akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik

Percről percre tudósítunk a magyarországi választás eredményeiről.

Bevezető

Az MKP szerint van minek örülnünk, Sólymos László „korrekt partneri kapcsolatra” törekedne.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment