Search by category:
Egyéb kategória

Sulík: rubelben fizetünk majd a gázért!

Sulík: rubelben fizetünk majd a gázért!
Demecs Péter
2022. 04. 03., v – 12:44

2022. április 3., vasárnap – 13:04
Friss ikon
Off

Törzs

Pellegrini elismerte, hogy mivel véget ért a fűtési szezon, jelenleg nem fogjuk annyira megérezni a gázellátás esetleges akadozását, de ha nyáron nem sikerül megtölteni a gáztartályokat, akkor a következő fűtési szezonban lesznek hatalmas gondok. „A gáz áráról nem is beszélek. Nem tudjuk, lesz-e gáz, milyen áron, és hogyan jut majd egyáltalán ide. Mit csinál majd az ország, ha Putyin egy szép napon elzárja a gázcsapot. Hogyan leszünk erre felkészülve?” – kérdezte Pellegrini.

Gáz, rubel

Sulík szerint megállás nélkül dolgoznak azon, mihez kezdjenek, ha leáll a gáz- vagy kőolajellátás. „A Slovnaft például írásban garantálta, hogy ha leáll a kőolajellátás, az ország számára szükséges kőolajmennyiséget képes biztosítani, és én ezt az ígéretet kulcsfontosságúnak tarom a szlovák ipar szempontjából. Ráadásul ami a kőolajat illeti, négy hónapra van elegendő tartalékunk” – mondta Sulík. Véleménye szerint akár a kőolaj, akár a gáz esetében sokkal fontosabb a szállítások diverzifikációja, tehát az, hogy ne csak egy országon múljon az ország ellátása, s ezen folyamatosan dolgozik a kormány, például Lengyelországgal június 30-ig elindíthatják az ellenirányú, tehát reverz gázszállítást. Sulík azt is elárulta, hogy Szlovákia rubelben fog fizetni a gázszállításokért. „Ha rubelben kell fizetni a gázért, akkor rubelben fogunk. Tény, hogy ez megerősítheti a rubel árfolyamát, de nekünk elsődleges szempont, hogy biztosítsuk az ország gázellátást, az ipar egyszerűen nem állhat le és mi nem zárhatjuk le a gázcsapokat az egyik napról a másikra” – mondta Sulík.

Leírás

Peter Pellegrini, a Smer elnöke szerint a jobboldali kormány mást sem tud, csak hátad fordítani az ország lakosságának

Drágulás

A gazdasági miniszter szerint az emelkedő energiaárakról is folyamatosan egyeztetnek a koalíciós tanácsban, ám amíg ott nem egyeztek meg a konkrét lépésekről, nem kíván bővebb tájékoztatást adni. „A konkrét intézkedéseket egy héten belül fogjuk bejelenteni” – tette hozzá Sulík.

Pellegrini szerint a kormány egészen egyszerűen hátat fordított saját állampolgárainak, és minden intézkedéssel, amelyet most hoznak, már elkéstek. „Extrém gyorsan elfogadták az ukrán menekülteket megsegítő Lex-Ukrajna törvényt, de mikor fogadják el végre a Lex-Szlovákiát, az 5,5 millió szlovák állampolgár megsegítésére? Magukat, jobboldali politikusokat nem érdeklik az emberke” – mondta a Hlas elnöke.

Bevezető
Pozsony |

Az országban elég gáz és kőolaj van, és nincs ok pánikra – jelentette ki Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter az RTVS 5 perc múlva 12 vitaműsorában. Elismételte azt is, hogy jelenleg nincs lehetőség arra, hogy egyik napról a másikra leállítsuk a gázcsapokat. Vitapartnere, Peter Pellegrini, a Hlas elnöke szerint a kormány nem készül felelősségteljesen arra, hogy Oroszország leállítja a gázellátást.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment