Search by category:
Egyéb kategória

Már nincs miről

Már nincs miről
Holop Zsolt
2022. 04. 06., sze – 17:40

2022. április 7., csütörtök – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Nehéz szívvel, nem kevés lelkifurdalással eltüntettem néhányukat a virtuális látókörömből, vállalva annak kockázatát, hogy előbb-utóbb saját kis buborékom fogságába kerülök, ha így folytatom. Vagyis nem fogom tudni, hogyan gondolkodnak a „másként gondolkodók”.

Ezek az általam valaha kedvelt, sőt sok esetben tisztelt emberek hosszú, módszeres munkával érték el nálam, hogy beteljen az a bizonyos pohár. Csepegették bele a vizet, vagy inkább a mérget. Ezt eleinte laza kézlegyintéssel, illetve lefelé görgetéssel kezeltem, később hitetlenkedve, majd szörnyülködve böngésztem a véleményeket, hozzászólásokat. Itt-ott vitába is bonyolódtam egyesekkel – bár ne tettem volna. Mert kevesen tűrik a sajátjukkal ellentétes véleményt, érvek mentén vitázni pedig egyáltalán nincs kedvük. Lassan rájöttem, hogy lelki egészségem fontosabb, mint kíváncsiságom kielégítése.

Az, hogy ki kire szavaz, melyik oldalnak szurkol, az ő ügye – politikai meggyőződés, családi háttér és átélt traumák kérdése, amit tiszteletben tartok. Azt viszont nem szeretném saját üzenőfalamon olvasni, ha valaki a jelenlegi háborús helyzetben olyanokat posztol amivel egy: relativizálja egy nép haláltusáját, kettő: egy kétségbeesett elnök segélykérését, három: őt korábbi előadóművészi tevékenységének videóival igyekszik lejáratni, négy: a szomszédban zajló népirtás elől menekülőktől sajnálja az ingyen krumplit, kabátot, óvodai férőhelyet. Mondván, az ittenieknek is milyen jól jönne mindez. Szóval empátiájukat, szívüket vesztett, lincshangulatot tápláló emberekkel nincs miről vitázni.

A vírustagadókkal szemben is átéreztem már önnön feleslegességemet, aztán később a maszkellenesekkel, oltásellenesekkel, „csipezésről” értekezőkkel szemben is. Azoknak sincs már mondanivalóm, akik úgy vélik, az újságírók találják ki a híreket. Azokkal sem beszélek egy nyelvet, akik nem tartanak engem jó magyarnak. Ja, és meguntam a helyesírási hibáktól hemzsegő, stilisztikai bakikkal teli kommenteket, főleg a magyarságukat egyfajta érdemként, különleges kiváltságként kezelő egyedektől. Tőlük is búcsúzom itt és most, hiszen a Facebookon már nem futunk össze.

Mindazonáltal hiszek a józan észben, hiszem, hogy képesek vagyunk értelmezni a körülöttünk zajló eseményeket. Szerintem az a legnagyobb gond, hogy nem volt időnk fellélegezni. Még nem ocsúdtunk fel a koronavírus-járvány miatti sokkból, amely sokat rontott a lakosság mentális állapotán, máris itt az újabb trauma, a szomszédban dúló háború. Szenvedéssel, menekülők fájdalmával kell szembesülnünk, nem beszélve a jövő miatti aggodalmainkról. Egy ilyen traumasorozat óhatatlanul nyomot hagy a lelkünkön. Hogy mekkorát, és hogyan lehet ezekkel a lelki terhekkel megküzdeni, az nagy kérdés. A verbális agresszió azonban nem lehet ventiláció – ha értik, mire gondolok…

Bevezető

Nem szoktam ismerősöket törölni, mert mindenki véleményére kíváncsi vagyok, és a közösségi oldalakon jól lecsapódik a „néplélek”. Az, hogy mi érdekli az embereket, hogyan kommunikálnak, honnan informálódnak, mitől tartanak, minek örülnek. És hogy mennyire sokfélék. Tegnap azonban eltört bennem valami.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment