Search by category:
Egyéb kategória

Mit nekünk egy népirtás

Mit nekünk egy népirtás
Holop Zsolt
2022. 04. 07., cs – 16:30

2022. április 8., péntek – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

„Sosem láttam még ennyi halottat” – mondta az Associated Press fotóriportere, Rodrigo Abd és kollégája, Vadim Ghirda, akik elsőként érkeztek a Kijev melletti, ukránok által felszabadított Bucsába, az orosz mészárlás egyik helyszínére. „Civilek holttestei hevertek mindenfelé az utcákon, sokuknak hátul össze volt kötözve a keze” – írták. Az internetet ellepték a képek, az embertelenség, a háborús bűnök bizonyítékai. És ez csak az, amit látunk, amit dokumentáltak. A fájdalom, a rettegés, az egyre több nemi erőszak, a kegyetlenség minden percben jelen van. Szívszorító minden egyes hír, felvétel, nincsenek szavak, amikkel leírhatnánk a mészárlást. Történik mindez a határ túloldalán, pár száz kilométerre tőlünk, Európában.

A népirtás miatt még nagyobb fokozatra kapcsolt az orosz dezinformációs gépezet, a propaganda, a trollfarmok ellepték a szlovákiai Facebook-felhasználók posztjait, az együttérző kommentek alatt megjelentek az olyan „kommentek”, amelyeket már korábban is bevetettek, csak most még nagyobb „lelkesedéssel” hányják velük tele a felhasználók posztjait. Mégpedig arról, hogy ez csak az ukránok provokációja, hamisak a felvételek, a képeken színészek vannak, megrendezett jelenetekről van szó, így akarják hitelteleníteni az oroszok felszabadító, „nácitlanító” műveletét. Továbbá, hogy ha az amerikaiaknak szabad háborúzni, akkor az oroszoknak is. Ilyen és hasonló mondatok lepték el az internetes felületeket, a közösségi médiát. Nem csak Szlovákiában.

A trollfarmok és a Kreml-propaganda tevékenysége miatt már a szlovák rendőrség is figyelmeztetést adott ki, hogy felhívja a lakosság figyelmét: amit lát, olvas, az nem más, mint manipulációs kísérlet, senki ne dőljön be ennek.

Sajnos azonban a szlovákiai Facebook-felhasználók (mert nálunk elsősorban ez jelenti a közösségi médiát) egy jelentős része elhiszi a dezinformációt, sőt terjeszti. Pontosan ugyanazokat az „érveket” ismételgetik, amiket a propaganda kínált, és mivel a Facebook algoritmusa véleménybuborékba zárja őket, azt gondolják, ez az igazság.

A propaganda ugyanis pontosan ezt kínálja: „elmagyarázza” az eseményeket, bemutatja az „igazságot”. A felhasználó véleményét úgy alakítja át, mintha az eleve a saját álláspontjuk lett volna. Nem kell gondolkozni, nem kell több forrásból tájékozódni. Sajnos ez működik, nagyon hatásos, és az orosz–ukrán háború csak felerősítette, tökéletesebbre csiszolta a manipulációt, amit már a járvány alatt és az oltásellenes őrületben is láttunk.

Oda jutottunk, hogy a demokratikus, szabad világ legnagyobb ellensége a propaganda, pusztít, mint egy bomba, csak nem épületeket dönt romba, hanem a józan gondolkodást. Innen már csak egy lépés volt, hogy valaki a halott gyerekek, nők, asszonyok és férfiak, síró emberek, a kegyetlenségek láttán is a dezinformációs paneleket visszhangozza.

Zuckerbergék számára nincs tabu, az üzlet, a haszon az elsődleges, éppen ezért nemcsak teret adnak a propagandának, de terjesztik is, figyelmen kívül hagyva mindent, ami még emberi, átgázolva mindenen, ha kell, a halottakon is… Mintha csak egy véres filmben lennénk.

Az Európai Unió számos eljárást indított a Facebook ellen, általában az adatkezelés és piaci fölény miatt. Lassan elérkezünk oda, hogy a puszta jelenléte miatt kell fellépni ellene. Hiszen a propaganda csak azért tud ilyen sikeres és hatékony lenni, mert van felület, ahol ezt terjesztheti. Ez lehet az első lépés, ha egy emberibb világban szeretnénk élni. Ahol a háborús felvételek láttán mindenkinek összeszorul a gyomra, és nem ad felmentést a gyilkosnak.

Bevezető

Miért a dezinformációs propaganda indul be egyesek agyában olyan képek láttán, amiktől a gyomruknak kellene összeszorulni?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment