Search by category:
Egyéb kategória

Magyar és szlovák püspököt is várnak Rajkára húsvétkor

Magyar és szlovák püspököt is várnak Rajkára húsvétkor
Somodi Géza
2022. 04. 08., p – 17:43

2022. április 8., péntek – 19:11
Friss ikon
Off

Törzs

A Közösen-Gemeinsam-Spolocne polgári kezdeményezés hónapok óta a rajkai szlovák nyelvű rendszeres katolikus szentmisék megtartásáért lobbizik. Több százan írták alá a petíciót a helyi evangélikus templom előtt és a kézműves piacon. A helyi lelkésznél petícióban kérik a győri püspök atyát, hogy biztosítsa a rendszeres rajkai szlovák nyelvű szentmisét.  

A püspöknek írt levelükben azzal indokolnak: Magyarország és Szlovákia az Európai Unió schengeni térségbe való belépésével körülbelül 6000 főre nőtt a szlovák ajkú lakosság létszáma Rajkán. A környező falvakban pedig további ezrek élnek, akik nem beszélik a magyar nyelvet, de többségük a római katolikus egyházhoz tartozónak vallja magát. 

A rajkai hitélet új fejleménye, hogy húsvétvasárnap Szemerei János magyar és Jan Hrobon szlovák evangélikus püspök is itt lesz az magyar-szlovák Istentiszteleten. Április 17-én délelőtt fél tízkor kezdődik a szertartás, melyen a tolmácsolás is biztosított lesz. 

Bevezető
Rajka |

Egyre nagyobb erők mozdulnak meg azért, hogy Rajkán rendszeres szlovák nyelvű katolikus misét tartsanak a jövőben. Ami az evangélikusokat illeti, Szemerei János magyar és Jan Hrobon szlovák püspök is ott lesz a húsvétvasárnapi magyar-szlovák Istentiszteleten. 

Címkék

Település / hely
Rajka

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Új Szó Nálunk

Read More

Post Comment