Search by category:
Egyéb kategória

A gyilkos könyv, amely tényleg halálos veszélyt jelentett az olvasói számára

A gyilkos könyv, amely tényleg halálos veszélyt jelentett az olvasói számára
Csóka Zsófi
2022. 04. 09., szo – 12:52

2022. április 9., szombat – 13:47
Friss ikon
Off

Törzs

Már Kedzie korában is köztudott volt, hogy az arzén halálos méreg, az azonban senkinek sem jutott eszébe, hogy az anyag akkor is halálos lehet, ha színadalékként használják. Kedzie azonban tudatában volt ennek, éppen ezért 100 példányban adatta ki a könyvét, figyelmeztetésképp.

A 19. század végén az USA-ban a tapéták 65 százaléka tartalmazott arzént. Kedzie tudatában volt annak, hogy az arzén idővel elpárolog a festékből, és fokozatosan mérgezi a ház lakóit. Pontosan ezért küldött szét Michigan nyilvános könyvtáraiba pár példányt a könyvéből azzal a figyelmeztetéssel, hogy a könyvtárosok ne hagyják, hogy gyerekek lapozgassák.

Kedzie halálos veszélynek tette ki saját magát is a tapétaminták beszerzésekor. Később viszont bebizonyosodott, hogy valószínűleg nagyon óvatosan dolgozhatott velük, mivel 1902-ben, 79 évesen hunyt el. A könyvtárak szerencsére komolyan vették az író utasítását, és amikor bebizonyosodott, hogy a tapétákban lévő arzén valóban mérgező, a legtöbb példányt megsemmisítették.

Ma már csak négy példány létezik ebből a gyilkos könyvből. Közülük kettő michigani egyetemi könyvtárakban található, egy a Harvard Egyetem Orvostudományi Karán, a negyedik pedig az Egyesült Államok Nemzetközi Orvosi Könyvtárában. A könyv online is megtekinthető.

Ma már az összes példány gondosan műanyag fóliába van csomagolva, így a lapozgatásuk viszonylag biztonságos. Ezt a biztonsági előírást azonban csak 1998-tól vezették be a könyvtárak, addig csak speciális kesztyűben lehetett hozzáérni a könyvhöz.

Bevezető

Robert M. Kedzie: Shadows from the Walls of Death (Árnyékok a halál falaiból) című könyvét az USA-ban adták ki, 1874-ben. Az író az amerikai polgárháború alatt sebészként dolgozott, majd kémiaprofesszor lett. Az említett mű csupán 100 oldalas, és a rövid szöveghez 86 tapétamintát mellékelt. Éppen ezek a tapétaminták azok, amik miatt a könyvet „gyilkos”-ként emlegetik, ugyanis nagy mennyiségű arzént tartalmaznak.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment