Search by category:
Egyéb kategória

Egyre kevesebb az adócsalás, csökken az adórés Szlovákiában

Egyre kevesebb az adócsalás, csökken az adórés Szlovákiában
Mészáros Richárd
2022. 04. 10., v – 19:46

2022. április 11., hétfő – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Matovič a pénteki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy Szlovákia az áfa behajtása terén sokáig a sereghajtók közé tartozott az Európai Unióban. Az Európai Bizottság korábbi jelentései még arról szóltak, hogy évente csaknem 1,6 milliárd euró szivárog el az államkasszából az adócsalások és a különféle adókikerülések miatt. Az adórés, amely a potenciálisan beszedhető és a gyakorlatban beszedett áfa különbségét jelenti, a 2010-es évek elején még 36 százalék körül mozgott, ami azt jelenti, hogy nem sikerült beszedni a lehetséges adóbevétel több mint egyharmadát. A helyzet aztán fokozatosan javulni kezdett, viszont még pár évvel ezelőtt is jócskán elmaradtunk az uniós átlagtól, ami 9,2 százaléknak felel meg.

Válság idején is

Matovič most arra figyelmeztetett, hogy a 2020-as kormányváltás óta 6,4 százalékponttal sikerült csökkenteni az adórést: 2019-ben még 18,5 százalékot jegyeztek, egy évvel később 16,8-at, tavaly pedig már csak 12,1-et. Konkrét számokban kifejezve ezt azt jelenti, hogy 2021-ben 360 millió euróval több folyt be az államkasszába. A pénzügyminiszter egy példán keresztül is szemléltette a javulást: „10 évvel ezelőtt, a világválság idején a 100 eurónyi beszedhető áfából mindössze 65 eurót hajtottak be. Ehhez képest tavaly a 100 euróból már 88-at sikerült beszedni” – magyarázta a tárcavezető.

Továbbá megjegyezte, az áfaadórés a világválságok idején mindig megemelkedik, mivel a vállalkozók a nehéz gazdasági helyzetben igyekeznek maximalizálni a profitot, és ilyenkor sokan még az áfacsalástól sem riadnak vissza. Ez magyarázza, hogy Szlovákiában miért kezdett el rohamosan nőni az adórés a 2000-es évek végén, illetve a 2010-es évek elején. A miniszter arra számított, hogy a koronavírus-járvány okozta válság miatt ismét megugrik majd az említett mutató, ám végül éppen az ellenkezője történt. Elmondása szerint ebben rendkívül fontos szerepe volt a kormányváltásnak. „Az emberek rájöttek, hogy a választás után már nincsen a pénzügyőrségnél egyetlen védelmezőjük sem. Vagyis már nem lehet telefonálni egyet, és így elintézni a büntetlenséget. A vállalkozók egyszerűen tudják, hogy jobb befizetni az adót, mert már senki sem véd senkit” – jelentette ki Matovič.

Elektronikus fizetések

Jiří Žežulka, a központi adó- és vámhivatal elnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte, a hatékonyabb adóbehajtás nagyban köszönhető az elektronikus kasszák bevezetésének. Mint mondta, az előző évben rendkívül megugrott a kártyás fizetések és az online vásárlások száma, amely elektronikus nyomot hagy, tehát jóval nehezebb kivitelezni az adócsalást. Továbbá megjegyezte, 2024-re 10 százalék alá szeretnék csökkenteni az adórést, vagyis el szeretnék érni az uniós átlagot.

Marcel Klimek, a pénzügyminisztérium államtitkára kijelentette, az adórés szempontjából Szlovákia végre a civilizált európai országok szintjére lépett. „Természetesen nagy köszönet jár a tisztességes és a becsületes vállalkozónak, akik befizetik az adót, még annak ellenére is, hogy tudatosítják, nem közvetlenül ők fognak jól járni, viszont a teljes társadalom működését elősegítik” – mondta az államtitkár.

Bevezető
Pozsony |

Az elmúlt évben 360 millió euróval több folyt be az államkasszába annak köszönhetően, hogy az adóhivatal egyre hatékonyabban hajtja be az áfát a vállalkozókon – jelentette be Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment