Search by category:
Egyéb kategória

Korčok: Ukrajna támogatásának kell a legfőbb prioritásunknak lennie

Korčok: Ukrajna támogatásának kell a legfőbb prioritásunknak lennie
Rajczi Adrienn
2022. 04. 12., k – 14:32

2022. április 12., kedd – 17:52
Friss ikon
Off

Törzs

„Keleti szomszédunkat azért büntetik, mert szabadon választotta meg, hova akar tartozni” – mondta Korčok. Úgy látja, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna integrációs törekvéseit. „Az Ukrajnának nyújtott támogatásunk, beleértve a katonai-védelmi és gazdasági területeket, az Európai Unió első számú prioritása kell, hogy legyen” – tette hozzá.

A Prága melletti Štiřín-kastélyban találkoztak a Central 5 (C5) csoport külügyminiszterei – közölte a cseh külügyminisztérium hivatalos sajtóközleményében. A megbeszélések témája a Covid-19 világjárvány, az Ukrajna elleni orosz agresszió és az EU Tanácsának leendő cseh elnöksége volt, amelyet idén júliustól vesz át Csehország.

A miniszterek kedden egyetértettek abban, hogy Oroszország példátlan Ukrajna elleni agressziója lehetséges kihívásokat jelent. „Támogatnunk kell Ukrajnát a tagság felé vezető úton, ami olyan politikai döntés, amelyet nem szabad félnünk végrehajtani” – mondta Jan Lipavský cseh külügyminiszter.

A partnerek abban is egyetértettek, hogy az EU Tanácsának soron következő cseh elnöksége kihívásokkal teli lesz – teszi hozzá a külügyminisztérium kommunikációs osztálya. „Meggyőződésem, hogy a cseh elnökség sikeres lesz, annak ellenére, hogy rendkívül nehéz időszakba kerültünk. A Szlovák Köztársaság minden lehetséges módon támogatni fogja kollégáinkat” – mondta Korčok.

Lipavský azt is elmondta, hogy nemzetközi adományozói konferenciát tervez, és így a cseh elnökség prioritásait többek között az Ukrajnának nyújtott háború utáni segítségnyújtásra összpontosítja.

A C5-ös csoportot, amely Csehországból, Szlovákiából, Magyarországból, Ausztriából és Szlovéniából áll, 2020-ban hozták létre – emlékeztet a cseh külügyminisztérium. A cél ezen országok szorosabb együttműködése volt a járvány elleni küzdelemben.

(TASR, raj)

Bevezető

Ukrajna katonai, védelmi és gazdasági támogatásának kiemelt prioritást kell élveznie az Európai Unió számára – mondta kedden Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter, aki egyúttal támogatását fejezte ki Csehország mellett, amely az EU Tanácsának leendő soros elnökségét veszi át.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment