Search by category:
Egyéb kategória

Felmérés: Háború esetén az emberek 27,5%-a lenne hajlandó harcolni Szlovákiáért

Felmérés: Háború esetén az emberek 27,5%-a lenne hajlandó harcolni Szlovákiáért
Rajczi Adrienn
2022. 04. 13., sze – 15:17

2022. április 13., szerda – 15:46
Friss ikon
Off

Törzs

A válaszadók – akárcsak egy hónappal ezelőtt – a mostani felmérésben is az energiaárak emelkedése és az infláció miatt érzik a legnagyobb aggodalmat (88,7 százalék, március és április fordulóján 85,7 százalék volt). Kissé nőttek a háború okozta gazdasági válsággal kapcsolatos aggodalmak is (77,5 százalékról 83,6 százalékra). Magával az ukrajnai háborúval kapcsolatos félelmek enyhültek (78,2 százalékról 74 százalékra). A harmadik világháború kitörése (73,6 százalék) és a háború Szlovákiára való átterjedése (70,3 százalék) miatt kis mértékben növekedett a kérdezettek szorongása.  

A válaszadók nagy részét aggasztja a szlovák egészségügyi rendszer állapota (81,2 százalék), valamint a szélsőséges és rendszerellenes csoportok népszerűsége Szlovákiában (65,8 százalék). A háború sújtotta országokból érkező menekültek (68,8 százalék) és a koronavírus-járvány (49,2 százalék) miatt is nőtt az aggodalom.

Ha Szlovákiában háború lenne, a válaszadók mindössze 27,5 százaléka lenne hajlandó harcolni hazájáért. A válaszadók 37,1 százaléka nemmel, 35,4 százaléka pedig a „nem tudom” választ választotta. A férfiak (33,5 százalék) valamivel gyakrabban lennének hajlandók harcolni, mint a nők (21,7 százalék), de a férfiak erre a kérdésre is gyakrabban válaszoltak nemmel. A 60 év feletti férfiak szívesebben harcolnak Szlovákiáért, mint a 40 év alattiak.

„A Szlovákiáért való nagyon alacsony harci hajlandóság nemcsak az egyes intézményekbe és az államba vetett alacsony bizalommal függhet össze, hanem egy bizonyos geopolitikai megosztottsággal is. A történelem is fontos szempont – Szlovákiában nincs hagyománya a fegyveres erők heroizálásának, és ellentétben más országokkal és nemzetiségekkel, a múltban egyetlen sikeres fegyveres konfliktust vagy felkelést sem nyertünk meg” – kommentálta Robert Klobucký szociológus, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa.

Szívesebben szállnak harcba Szlovákiáért azok a válaszadók is, akik szerint Szlovákiának geopolitikailag a nyugat oldalán kellene állnia. Hasonlóan, a NATO-tagság hívei szívesebben védik meg Szlovákiát. Az egyetemet végzett válaszadók kevésbé hajlandóak háborúzni.

A „Hogy vagy, Szlovákia?” („Ako sa máte, Slovensko?“) című kutatás tizennegyedik hulláma március 31. és április 7. között zajlott 1000 válaszadóval. A felméréseket az MNFORCE kutatócég, a Seesame kommunikációs ügynökség kezdeményezte a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetével és a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalmi Kommunikáció Kutató Intézetével együttműködve.     

(TASR, raj)

Bevezető

Szlovákiában egyre nagyobb aggodalomra ad okot a háború gazdasági következményei, különösen az árak emelkedése és a gazdasági válság. Ez az „Ako sa máte, Slovensko?“  („Hogy vagy, Szlovákia”) felmérésből következik. A felmérésből az is kiderült, hogy háború esetén az összes válaszadónak mindössze 27,5 százaléka lenne hajlandó harcolni Szlovákiáért.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment