Search by category:
Egyéb kategória

Egyre idegesebb a lakosság az áremelkedés miatt – sokaknak változtatniuk kellett a szokásaikon

Egyre idegesebb a lakosság az áremelkedés miatt – sokaknak változtatniuk kellett a szokásaikon
Balaskó Réka
2022. 04. 19., k – 10:02

2022. április 19., kedd – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

Egy bevásárlásért, amire tavaly 100 eurót költött, ma akár 110 euró 40 centet is fizethet. Mindezt a Statisztikai Hivatal és az elemzők is megerősítik: „Az éves árnövekedés meghaladta a kétszámjegyű értéket, és elérte a 10,4 százalékot, ami 2000 óta a legmagasabb. Havi szinten az árak 1,7 százalékkal emelkedtek” – nyilatkozta Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

A drágulás köztudottan az üzemanyagot sem kímélte, melynek ára 28 százalékkal nőtt, így sok családnak szinte már luxus egy korábban átlagosnak tűnő tankolás. „Az autóval rendelkező lakosok 40 százaléka döntött úgy, hogy inkább gyalog, tömegközlekedéssel vagy kerékpárral közlekedik.” – mondta felmérésükről Zdenko Ružbacký, a Szlovák Nemzeti Panel igazgatója.

A magas árak a szlovákiai polgárok bevásárlási szokásain is változtattak, mivel sokan az olcsóbb és akciós termékekből válogatnak, illetve gyakran üresebb kosarakkal távoznak az üzletekből. „A szlovákiai lakosok fele úgy döntött, hogy olcsóbb élelmiszereket vásárol, 38 százalékuk pedig kevesebb termékkel távozik a bevásárlóközpontokból” – tette hozzá Ružbacký.

Mit reagál a kormány? Válasz a galériában!

Egyre idegesebb a lakosság az áremelkedés miatt – sokaknak változtatniuk kellett a szokásaikon
2022. 04. 19., k – 10:09
Balaskó Réka
Gallery images

Leírás

Fotók: tasr, shutterstock, pluska

(pluska)

Bevezető

Az árak növekedése márciusban már 10,4 százalékra gyorsult, amire az elmúlt 22 évben nem volt példa. A legfrissebb felmérések eredménye azt mutatja, hogy a megkérdezettek fele akciós és olcsóbb élelmiszereket kezdett vásárolni, egyharmaduknak gondot okoz a számlák befizetése, tízből négyen pedig már inkább gyalog járnak. Segít végre a kormány?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment