Search by category:
Egyéb kategória

A háború és a szankciók miatt elbocsátásokra számíthatunk

A háború és a szankciók miatt elbocsátásokra számíthatunk
Molnár Iván
2022. 04. 20., sze – 14:54

2022. április 21., csütörtök – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az egy évvel korábbi 7,98, és a februári 6,86 százalékról márciusban 6,67 százalékra esett vissza a szlovákiai állástalanok aránya – derül ki a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) legfrissebb, szerdán közzétett felméréséből. Eszerint az elmúlt hónapban 197 ezer állástalan volt a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, az egy évvel korábbi 235 ezerrel szemben. Karol Zimmer, az ÚPSVR vezérigazgatója szerint az elmúlt hónapban még az összes megyében csökkent az állástalanok száma. A koronavírus-járvány 2020 eleji kitörése előtti időszak szintjétől, amikor az állástalanok aránya alig 5 százalék körül mozgott, azonban még messze vagyunk, és az elemzők szerint egyhamar nem is álmodhatunk arról, hogy elérjük. Épp ellenkezőleg, az elkövetkező időszakban fordulhat a kocka.

Betett a háború

„Míg nem is olyan régen még azzal a kérdéssel foglalkoztunk, vajon az Ukrajnából érkező háborús menekültek betöltik-e a szabad munkahelyeinket, a szlovákiai vállalatok most egy másik, sokkal fontosabb problémával küzdenek. Azzal, hogy lesznek-e egyáltalán munkahelyek”

– mondta el lapunknak Branislav Jančuška, a Grafton Slovakia személyzeti tanácsadó és munkaközvetítő ügynökség projektmenedzsere. Az ukrajnai háború és az ezzel kapcsolatban Oroszország ellen hozott nyugati szankciók miatt látványosan megugrottak az energiaárak, ami megemeli a cégek gyártási költségeit, ráadásul a korábbiaknál is nagyobb gondok vannak a gyártáshoz szükséges alapanyagok és alkatrészek beszerzésével, ami a szlovák gazdaság motorjának számító autóiparban okozza a legtöbb problémát. Emiatt számos vállalatot bezárás fenyeget, ami tömeges elbocsátásokhoz és a munkanélküliség újabb növekedéséhez vezethet.

Veszélyes kitettség

„Minél tovább tart az ukrajnai konfliktus és az Oroszország elleni szankciók, annál nagyobb lesz a bizonytalanság a szlovák munkaerőpiacon. A mi piacunk – az autóipar túlsúlya miatt – különösen érzékeny az ilyen helyzetekre” – véli Jančuška, aki példaként Németországot említette, ahol az energia- és üzemanyagárak emelkedése miatt nőtt az érdeklődés az alternatív közlekedés iránt. A személygépkocsik vásárlása iránti érdeklődés emiatt csökken, így kevesebb autót adnak el. És mivel a német piac a szlovákiai autók nagy vásárlója, a szlovák autógyártók és a beszállítóik meg fogják szenvedni az eladások visszaesését.

„Nem lesznek megrendeléseik, visszaesik a termelés, ami azt jelenti, hogy kevesebb alkalmazottra lesz szükségük”

– figyelmeztet Jančuška.

Tömeges elbocsátások?

Akárcsak a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés idején, most is az ipari termelés és az autóipar lassulása lesz a leglátványosabb. Az autógyártók a járványügyi intézkedések enyhítésétől azt remélték, hogy végre elstartol a gazdasági növekedés, az ukrajnai háború miatt azonban ez most ismét elmarad. „Több ügyfelünk is megerősítette, hogy le kellett állítania a termelést és hazaküldeni a dolgozókat. Míg korábban csiphiányról számoltak be, jelenleg az Ukrajnában gyártott alkatrészek hiányával küzdenek. Ugyanakkor le kellett állítaniuk az Oroszországba irányuló kivitelüket is, nem beszélve a logisztikai bonyodalmakról és az energiaárak drasztikus növekedéséről. Sok cég így most kénytelen eldönteni, hogy él-e az állam által támogatott csökkentett munkaidős foglalkoztatás (közismert nevén a Kurzarbeit) lehetőségével, vagy inkább elbocsátja az alkalmazottak egy részét” – állítja a Grafton projektmenedzsere. Szerinte a vállalatok már felfüggesztették az új munkavállalók felvételét, és úgy tűnik, hogy egy újabb elbocsátási hullámra is fel kell készülnünk.

Bizonytalan jövő

„A vállalati ügyfeleink nagy része jelenleg leginkább az említett Kurzarbeit nyújtotta lehetőségek iránt érdeklődik. Elsősorban arra kíváncsiak, mekkora támogatásra számíthatnak az államtól, hogy átvészeljék az előttünk álló nehéz időszakot. A munkavállalóknak azonban szerinte már most fel kellene készülniük arra, hogy az elkövetkező hónapokban sokkal nehezebb lesz állást találniuk. Az alkalmazottak az előttünk álló időszakban már annak is örülhetnek, ha egyáltalán lesz munkájuk, így várhatóan jobban megbecsülik a munkáltatójukat” – magyarázza Jančuška.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter ezzel szemben azt állítja, hogy a munkaerőpiacnak alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy az élelmiszer- és energiaárak emelkednek. „Ezért idén és jövőre jelentős fizetésemelkedésre számítunk Szlovákiában” – jósolja a tárcavezető. Az Ukrajnából távozókkal kapcsolatban Krajniak figyelmeztetett: olyan munkahelyeket töltenek be velük, amelyekre a szlovák állampolgárok részéről már hosszabb ideje nem volt igény. „Eddig 4519 ideiglenes menedékjoggal rendelkező ukrajnai menekült talált munkát Szlovákiában” – tette hozzá a miniszter.

Bevezető
Pozsony |

A szlovákiai vállalatokat máris elérték az ukrajnai háború és az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók negatív következményei. A Grafton munkapiaci ügynökség legfrissebb előrejelzése szerint a munkaerőpiacra viharos idők várnak, így újabb tömeges elbocsátásokra számíthatunk.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment