Search by category:
Egyéb kategória

Lerakták az Ipolyhídvég–Drégelypalánk Ipoly-híd alapkövét

Lerakták az Ipolyhídvég–Drégelypalánk Ipoly-híd alapkövét
Ibos Emese
2022. 04. 20., sze – 20:26

2022. április 20., szerda – 21:00
Friss ikon
Off

Törzs

A hídépítés Szlovákia és Magyarország közötti határfolyó jobb és bal partján fekvő, szemközti községeket érinti. Ugyan ezek a falvak légvonalban csupán 1 kilométerre fekszenek egymástól, a legközelebbi határátkelőn keresztül a túloldalra közel 20 kilométeres út vezet. A projekt elsődleges célja tehát összekötni a két települést. Szerkezetét tekintve a híd egynyílású, vasbeton pályalemezzel merevített, 2 főtartós acél 51,3 fesztávolságú ívhíd lesz. A hídon 3,5 tonnás súlykorlátozás lesz érvényben. Az újonnan épülő műtárgy kivitelezésével egyidőben, a beruházás második projektelemeként a magyar és a szlovák oldalon is csatlakozó út épül. A tervezett út teljes hossza magyar területen 1017 m, szlovák oldalon 170 m. Mivel Ipolyhídvég önkormányzatának – kis lélekszámú település – nincs elegendő pénze a határokon átnyúló közúti kapcsolat előfinanszírozásához és társfinanszírozásához, Besztercebánya megye (BBSK) segítő kezet nyújtott. A pénzügyi támogatáson túl a megyei hivatal a Besztercebányai Regionális Közútkezelővel (BBRSC) együttműködve szakértői támogatást nyújtott a beruházást érintő közbeszerzési eljárás előkészítésében, valamint szakmai segítséget nyújt az építési munkák megvalósításához. A projekt teljes költségvetése közel 6,13 millió euró, ebből 5,21 millió eurót uniós támogatással az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz. A 4,5 millió eurós költségvetésű híd megépítését a partnerek egyenlő arányban állják.

A szlovák oldalon a hídhoz vezető utak építésének és helyreállításának beruházási költségei közel 480 ezer eurót tesznek ki. A szlovák állam 273 ezer euró társfinanszírozással járul hozzá a projekt megvalósításához. Besztercebánya megye az együttműködési megállapodás szerint Ipolyhídvég önkormányzatának a pályázat kötelező társfinanszírozására 136 275,19 eurót ad, illetve folyósítja a kellő pénzösszeget a projekt előfinanszírozására. Tekintettel arra, hogy a magyar oldalon az út építésének beruházási költségei meghaladják a projekt költségvetését, a magyar állam a tásfinanszírozási összegen túl további 466,76 millió forinttal támogatja a beruházás megvalósítását.

A hídépítés kivitelezője a közbeszerzési eljárás alapján a magyarországi Colas Közlekedésépítő Z.r.t. A hídhoz vezető szlovák oldali út építését és felújítását a BVT-STAV s.r.o cég, a magyar oldali útépítést pedig a Colas Út Zrt. végzi. A kivitelezőknek a beruházást legkésőbb 2023. október végéig be kell fejezniük.

A Középső Ipoly mente Fejlesztési Ügynökség 2004 óta foglalkozik az Ipoly-hidak újjáépítésével. Az Ipolyhídvéget Drégelypalánkkal összekötő Ipoly-híd és a hozzá vezető utak megvalósítása a Középső Ipoly mente foglalkoztatási célú térségi akcióterv (TAPE ORG-EMP) kulcsprojektje. A projekt az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg.

Bevezető
IPOLYHÍDVÉG/DRÉGELYPALÁNK |

Többéves küzdelmes és kitartó munka eredményeként sikerül összekötni két Ipoly menti települést. A több mint 6 millió eurós fejlesztés uniós pályázatnak köszönhetően valósul meg.

Település / hely
IPOLYHÍDVÉG/DRÉGELYPALÁNK

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Ibos Emese

Read More

Post Comment