Search by category:
Egyéb kategória

Mi a teendő, ha ellopták vagy elveszítettük az útlevelet?

Mi a teendő, ha ellopták vagy elveszítettük az útlevelet?
Hegedűs Norbert
2022. 04. 21., cs – 09:05

2022. április 22., péntek – 07:53
Friss ikon
Off

Törzs

Ha az útlevelünkkel külföldön történik valami baj, Szlovákia ottani külképviseletével kell felvenni a kapcsolatot, később pedig itthon azt a járási rendőrkapitányságot is értesíteni kell, amelyik az okmányt kiállította. Ha az irat külföldön tűnik el, arról mindenképpen kérni kell egy igazolást az ottani rendőrségtől, ôs ha az idegen nyelvű, azt előbb le kell fordíttatni szlovákra, csak utána menjünk intézkedni a szlovákiai rendőrségre!

Ha valaki elveszíti az állampolgárságát, és nem adja le az útlevelét, úgy könyvelik el, mintha ellopták volna.

Megemelt illeték

Ha valaki azért igényel új útlevelet, mert a régi tönkrement, elveszett, ellopták, akkor megemelt illetéket kell fizetni. Ha először fordult elő, az egyébként kiszabható illeték kétszeresét kérik. Ha már másodszor lopták el vagy veszítette el, az egyébként szokványos illeték ötszörösébe kerül az új okmány. Ha pedig harmadszor (vagy ennél még többször) fordul elő a dolog, a normális illeték tízszeresét kérik. Ha ilyen esetben gyorsított eljárással kér valaki új iratot, a 99 eurós okmánybélyeg helyett 990 euróra van szükség.

Büntetés nélkül

Büntetést akkor nem kell fizetni, ha az útlevelet erőszakkal tulajdonították el, és erről rendőrségi jegyzőkönyv is készült. Ez esetben csak az egyébként is kiszabható illetéknek megfelelő összeget kérik.

Ha az érvényes útlevelet nem a polgár által előidézett változás vagy gyártási hiba miatt kell kicserélni, nem kell semmilyen illetéket fizetni. (sza)

Bevezető

Akár ellopták, akár elveszítettük, mihelyt észrevesszük, hogy eltűnt az útlevelünk, haladéktalanul jelenteni kell a rendőrségen, ellenkező esetben kihágást követünk el, ami akár 331 eurós bírsággal büntethető.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment