Search by category:
Egyéb kategória

Heger és Morawiecki szerint fontos, hogy továbbra is segítsük Ukrajnát

Heger és Morawiecki szerint fontos, hogy továbbra is segítsük Ukrajnát
Mészáros Richárd
2022. 04. 22., p – 18:33

2022. április 22., péntek – 18:48
Friss ikon
Off

Törzs

Morawiecki Európa nyugati részéhez fordult, mivel az ukrajnai háború szerinte egész Európára veszélyt jelent. Mint elmondta, az a segítség, amelyet az EU nyújt a menekültválságban érintett országoknak, nem elegendő. Hozzátette: Szlovákiának és Lengyelországnak a témában együtt kellene fellépnie. Morawiecki nagyra értékelte, hogy Szlovákia csökkenteni akarja az orosz gáztól való függőségét.

„Intenzív, közös segítségnyújtás. Továbbra is kitartunk a segítségnyújtás mellett. Nagyon is a tudatában vagyunk annak, milyen fontos, hogy Ukrajna szabad, demokratikus ország maradjon, és hogy a területi egységét tiszteletben tartsák” – jelentette ki Heger. Szerinte tovább kell szigorítani az Oroszország elleni szankciókat. „Ebben egységesek vagyunk Lengyelországgal. Ami Ukrajna európai szempontú jövőjét illeti, szintén egyetértünk” – tette hozzá.

A partnerek az energiaforrások biztosításának a jövőjéről is beszéltek. „Ezen a területen Lengyelország kulcsfontosságú partnernek számít” – magyarázta Heger.

Morawiecki emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök szándéka az Ukrajnai háború kirobbantásával a nagy birodalom megújítása volt. „Ez az a cél, amelyet Ukrajna legyőzése után meg akarna valósítani” – tette hozzá. Szlovákia hozzáállása szerinte kiváló, noha az ország nagyobb mértékben függ az orosz gáztól.

A lengyel kormányfő szerint az a segítség, amelyet 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben kaptak a menekülteket befogadó országok, összehasonlíthatatlanul nagyobb volt, mint az a csomag, amelyet az EU ma képes volt átadni és javasolni. Az ukránok szerinte a békéért harcolnak Európának ezen az oldalán, illetve egész Európában, és ezt a nyugatnak is tudatosítania kell.

Heger és Morawiecki a közös sajtótájékoztatójukon a V4-ek együttműködéséről is beszéltek. Magyarország kijelentései az ukrajnai helyzettel kapcsolatban csalódást okoztak a kormányfőnek. Ebben a kérdésben szerinte nincs egyezség a V4-en belül. Morawiecki hangsúlyozta: egyértelműen meg kell nevezni azt, ami Ukrajnában történik. Felháborítónak tartja az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos tiltakozó kijelentéseket.  

A találkozón Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter is részt vett, aki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel tárgyalt. Korčok hangsúlyozta: Lengyelország növekvő befolyása a nemzetközi színtéren többek között az ukrajnai háború idejében is megnyilvánult. „Ezért Lengyelországgal szorosan együtt akarunk működni, egyeztetni akarunk úgy a regionális, ahogy a nemzetközi kérdésekről is” – közölte a szlovák külügyminiszter.

Bevezető
Pozsony |

Szlovákia és Lengyelország egységesek az Oroszország elleni szankcióknak, és Ukrajna európai szempontú jövőjének a kérdésében. A két ország továbbra is kitart Ukrajna segítése mellett – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel Felsőzúgóban (Vyšné Ružbachy) és az ólublói várban folytatott tárgyalás után.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment