Search by category:
Egyéb kategória

Hamarosan jön Žižka, az indián és a játszma

Hamarosan jön Žižka, az indián és a játszma
Juhász Katalin
2022. 04. 23., szo – 09:05

2022. április 23., szombat – 12:20
Friss ikon
Off

Törzs

Négy éve csattant az utolsó csapó, jó ideje készen áll a film arra, hogy moziba kerüljön, szeptemberig mégis várnunk kell még a bemutatóra. Petr Jákl nagyaszabású történelmi tablójáról, a Jan Žižka – a hadvezér születése című cseh filmről van szó, amelyben nagyágyú külföldi sztárok viszik a prímet, köztük Ben Foster, Michael Caine, Till Schweiger és Sophie Lowe.

Petr Jákl filmje a huszita hadvezér, Jan Žižka (magyarul elterjedt nevén Zsizska János) ifjúságát emeli középpontba az 1402-es év viharos eseményeinek hátterével.

Žižka hadvezérré érése

A bemutató időpontját azonban – ami szeptember 8. lesz – nem Petr Jákl tűzte ki, aki nemcsak a rendezője, hanem a producere is a filmnek. „Az amerikaiak döntése ez – nyilatkozta a rendező-producer. – S mivel a bemutatót úgy tervezték, hogy egy napon legyen Amerikában és nálunk is, nem tehettem mást, mint hogy elfogadtam az időpontot.” Hozzátette azonban, ha rajta múlott volna, a film hamarabb megérkezik a mozikba.

„Szörnyű érzéssel tölti el az embert annak a tudata, hogy rég befejezte a filmjét, mégsem tudja megmutatni senkinek. Sajnos, a pandémia miatt, nemcsak én jártam így, hanem sok alkotó van hasonló helyzetben” – fogalmazott sajtóközleményben Jákl.

A Jan Žižka, mely minden idők legnagyobb költségvetésű cseh filmes produkciója, a rendező elmondása szerint a huszita hadvezérről más képet közvetít, mint amilyet a nézők esetleg várnának.

„Hatásosan erős történetet mesélünk el Žižka hadvezérré éréséről, formálódásáról. A film 1402-ben játszódik, Žižka ifjúságának idején, a huszita háborúkat megelőzően. A legdicsőbb cseh hadvezérről szóló történet magába foglalja mindazt, amit a korról, a korabeli történelmi csatározásokról tudni szükséges ahhoz, hogy az akkori mozgalmas időket és a zsoldosvezér kalandvágyát, cselekedeteit, harcvezetését, a huszita mozgalomhoz csatlakozását megértsük. Ugyanakkor nem hiányoznak belőle a harci jelenetek sem” – árulta el előzetesként Petr Jákl.

Kulka János miatt létezik

Június 9-én debütál a magyarországi mozikban az új magyar kémfilm, A játszma, mely a kultfilmmé vált A vizsga folytatása. Az ikonikus thriller felejthetetlen karakterei Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter alakításában térnek vissza a vászonra, új főszereplőként Staub Viktória csatlakozott a csapathoz – jelentették be sajtóhírben.

Köbli Norbert, A vizsga és A játszma forgatókönyvírója a hírben kiemelte: „A játszma Kulka János miatt létezik, neki írtam. Ő ugyanaz az ember maradt, aki volt. Kulka sztrókját beleírtam A játszma forgatókönyvébe: az általa játszott karakter, Markó Pál is sztrókot kap a film elején.”

„Az élet és a fikció nagyon szépen találkozik A játszmában. Kulka visszajött egy másik világból, és mindannak, amit itt most megél, egészen más lett az értéke. Ez minden pillanatában benne van, ezt színészileg nem lehet tanulni” – hangsúlyozta Fazakas Péter rendező.

A játszma története 1963-ban játszódik, Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt) élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella) és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ, és elkezdődik egy könyörtelen párharc, amelyben senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

Gubanc a tátrai szállóban

Bemutatásra kész A szerelem hegyeket mozgat meg című szlovák romantikus komédia, és május 5-től már jegyet is válthatunk rá a mozikban. Jakub Machala fordulatokban gazdag és humorban bővelkedő, tévedésekre épülő bolondos komédiát rendezett. Pazar környezetbe, egy előkelő tátrai szállodába ágyazta be a szerelmi bonyodalmakat. Merthogy csupa szerelem ez a film, sok-sok kavarodással és romantikus csavarral.

Esküvői lázban ég a menyasszony, de készülődése a nagy eseményre nem teljesen felhőtlen, mert neurotikus anyja minden lépését ellenőrzi és mindenben diktálni szeretne. A leendő ara mostohaapja is bonyolítja a készülődést, rajta a paranoia jelei mutatkoznak, miközben egy gyanús bűneset rejtélyeit fejtegeti. A biológiai apa pedig, aki a lakodalmi ünnepségnek otthont adó tátrai szálloda bohém tulajdonosa, a vőlegény eltűnéséért felelős. A hegyi szállodában kialakult gubancot és kaotikus helyzetet egy rokonszenves síoktató arra próbálja meg kihasználni, hogy egy csinos női szállodavendéggel megszervezze minden idők legizgalmasabb randiját.

A romantikus komédia szereplői Czuczor Noël és Kassai Csongor mellett Marek Lambora, Natália Germani, Richard Stanke, Matej Landl és Ľudmila Swanová.

Indián csavar

Cseh és hazai sztárok, Kerekes Vica, Karel Roden, Juraj Kemka és Lukáš Latinák viszik a prímet Az indián című cseh, szlovák és lengyel koprodukcióban készülő filmvígjátékban. Tomáš Svoboda rendező, aki filmjét nagyszerű szereplőgárdára kívánta építeni, hozzájuk olyan kiváló lengyel színészeket is meghívott, mint Daniel Olbrychski, Marta Zmuda Trzebiatowska vagy Przemyslaw Kapsa.

Az indián napjainkban játszódik, hőse Ondrej, aki egy sikeres nagyvállalat tulajdonosa. A munkamániás és kompromisszumokra képtelen üzletember a pénzt, a vagyongyarapítást tartja élete értelmének. Indián stílusban kivitelezett, előkelő lakosztályok építését tervezi egy nebraskai beruházóval. Közös repülőútjuk során, ahogy az indiánok földje felett szelik a fellegeket, épp egy törzsfőnököt temetnek. A halott szelleme tévedésből Ondrejbe száll, és megpróbálja megváltoztatni őt. Felkínálja neki, hogy megismerteti saját jobbik énjével. Ondrej erősen tiltakozik a szellem ajánlata ellen, amiből számtalan komikus helyzet születik. Idővel azonban az üzletembert annyira befolyásolja a benne lakozó indián szellem, hogy jelentős fordulat áll be érték- és kapcsolatrendszerében.

Az Indián az év második felében várható a mozikban.

Leírás

Kerekes Vica pénzügyi igazgatóként lesz jelen Az indián céges világában             (Forrás: Bioscop, Totalfilm Media)

Bevezető

Valamiért nagyon várunk rájuk: a Žižkára azért, mert nyomon követhetjük a legendás történelmi alak hadvezérré érését az egyik legdrágább cseh filmben, A játszmára azért, mert látni szertnénk, ahogy Kulka János visszajött egy másik világból, A szerelem hegyeket mozgat megre azért, hogy Czuczor Noëllel és Kassai Csongorral bekukkantsunk egy tátrai szállodába, az Indiánra pedig egyszerűen csak azért, mert Kerekes Vica is benne lesz.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tallósi Béla

Read More

Post Comment