Search by category:
Egyéb kategória

A héten eldől, kiadják-e Ficót a rendőrségnek

A héten eldől, kiadják-e Ficót a rendőrségnek
Bugár Anna
2022. 04. 25., h – 17:17

2022. április 26., kedd – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Haladékot kapott az egykori háromszoros kormányfő – Fico képviselői mandátumának köszönhetően Robert Kaliňák pártkollégájával ellentétben egyelőre szabadlábon védekezhet, miután a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg. Az illetékes bizottság tagjai kedden is összeülnek, Fico ügye azonban csak szerdán délben kerül napirendre. Andrejuvová a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott meghívó kapcsán azt írta, a szerdai időponttal a képviselők kérésének igyekezett eleget tenni – azt szeretné, ha az ülésen az összes érintett képviselő részt tudna venni.

Grendel Gábor (OĽaNO), a parlament alelnöke hangsúlyozta, a bizottsági ülést azért hívták össze szerdára, hogy a szavazás reprezentatív legyen. „Minden érintettnek elegendő ideje van felkészülni a tárgyalásra” – véli. Emlékeztetett, tekintet nélkül arra, hogy végződik a bizottságon belüli szavazás, a végső döntés a plénum, tehát az ülésteremben jelen lévő képviselők kezében van. A parlament 65. ülése kedden kezdődik, a törvényhozók összesen 90 pontot tárgyalnak meg az áprilisi ülésszak során. A hivatalos program javaslatából továbbá kiderül, a mentelmi bizottság által jóváhagyott határozatról április 28-án (csütörtökön) reggel 9 órakor kezdenek tárgyalni a képviselők. 

A helyzetet bonyolítja az ellenzék által kezdeményezett, Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltását célzó rendkívüli ülés is, amelyre szerdán délután 2-kor kerül sor. Ehhez azonban fel kell függeszteni a kedden megnyitott menetrend szerinti ülést. Andrejuvová jelezte, ha szerdán 2-ig nem kerül sor az állásfoglalás elfogadására, a bizottság este 7 óra után folytatja a kérelem megvitatását. A tárcavezetőt immár hatodjára próbálja megbuktatni az ellenzék. Mikulec a Rádió Express műsorában leszögezte, nem tervez lemondani a miniszteri székről.

Határozottan elutasította, hogy a nyomozás hátterében politikai motiváció húzódik. A Plus 7 dní hetilap által nyilvánosságra hozott üzenetekkel kapcsolatban, melyeket Milan Lučanský egykori országos rendőrfőkapitánnyal váltottak, azt mondta, soha nem egy konkrét ügy részleteiről kért információt, csupán afelől érdeklődött, miként halad a nyomozás. Állítása szerint ez miniszteri jogkörének határán belül van. A Smer politikusai által titkos találkozóként emlegetett tárgyalás margójára elmondta, Eduard Heger (OĽaNO) kormányfővel és Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszterrel, valamint Hamran István országos rendőrfőkapitánnyal és Jaroslav Spišiak tanácsadóval nem Fico meggyanúsításról, hanem a rendőrség tervezett reformjáról egyeztettek.

Fico a felhozott vádakat elutasítja, politikai megtorlásnak tartja az ellene indított eljárást. A bazini Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) bírója szombaton helyt adva az ügyész javaslatának vizsgálati fogságba helyezte Kaliňákot. A párt nem sokkal később bejelentette, tüntetést szervez a demokráciáért és a jogállamiságért. Részleteket egyelőre nem közöltek, az előzetes információk szerint szerdán várható gyülekezés a parlament épülete előtt. Mikulec megerősítette, a rendőrség figyelemmel követi a tüntetést, s megtették a szükséges lépéseket a közbiztonság garantálása érdekében.

A Smer üzent az uniós intézmények, illetve az európai országok vezetőinek is. „Nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén” – jelentette ki. Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke vasárnap a Cseh Televízió (ČK) műsorában közölte, „érdeklődéssel olvasta el” Fico levelét. Jourová bírálta Fico Zuzana Čaputová államfő ellen megfogalmazott kritikáját. Hangsúlyozta, Romániából és Bulgáriából is érkeztek hasonló megkeresések, a Bizottság figyelemmel követi a politikusok ellen folytatott eljárásokat az egyes tagállamokban, aktívan azonban nem vállalnak szerepet az ügyben. Kiemelte, nem ismerik az egyes botrányok részleteit, nem látnak bele a rendőrségi aktákba és nem az ő feladatuk, hogy parancsolgassanak az ügyészeknek, illetve a rendőröknek. Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter elítélte Fico megjegyzését, állítása szerint soha, egyetlen demokratikus politikus sem nevezte fekélynek saját hazáját, s éltette a jogállamiságot idegen államokban. A tárcavezető szerint Fico ezzel a kijelentéssel a legsötétebb mélységbe süllyedt, s bebizonyította, hogy soha nem törődött Szlovákiával. 

(TASR, Denník N, ČK)

Bevezető
Pozsony |

A parlament mandátumvizsgáló és mentelmi bizottsága szerdán délben vitatja meg Robert Fico (Smer) volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló javaslatot – jelentette be Anna Andrejuvová (OĽaNO), a testület elnöke.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment