Search by category:
Egyéb kategória

Fico ismét a kormányt és az államfőt bírálta

Fico ismét a kormányt és az államfőt bírálta
Mészáros Richárd
2022. 04. 26., k – 14:12

2022. április 26., kedd – 14:15
Friss ikon
Off

Törzs

Ficót kedden hallgatta ki a NAKA nyomozója, ezt követő sajtótájékoztatóján kijelentette, azért indítottak ellene eljárást, mert igazat mondott Andrej Kiska volt államfőről és Igor Matovičról, az OĽaNO elnökéről. Hozzátette, a politikában teljesen megszokott, hogy felhívják a figyelmet a politikai ellenfelek ügyeire. Azt is kijelentette, a parlament mentelmi és mandátumvizsgáló bizottságának holnapi ülésén megvédi magát. A bizottság azt fogja megvitatni, hogy javasolja-e Fico vizsgálati fogságba helyezését.

Fico arra számít, hogy a parlament hozzájárul vizsgálati fogságba helyezéséhez. „Ez a demokrácia és a jogállamiság vége Szlovákiában” – jelentette ki a Smer elnöke.

Fico a kormányon és a miniszterelnökön kívül ismételten bírálta Zuzana Čaputová államfőt is. „Gyakorlatilag csatlakozott a vizsgálati eljárás megindításáról szóló határozathoz, melynek célja, hogy befogják a legerősebb ellenzéki párt és pártelnök száját” – hangsúlyozta. Ezzel azoknak az oldalára állt, akik félre akarják állítani a Smert. Az államfő keddi nyilatkozatában visszautasította, hogy Fico a politikai ellenfelei támadásával próbálja védeni magát a büntetőeljárás során.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség az Alkony (Súmrak) rendőrségi akció során Fico és Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen bűnszövetkezet létrehozása és támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint a kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetése miatt indult büntetőeljárás. Az ügyben vizsgálat indult Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány ellen is.

A Speciális Ügyészi Hivatal indítványozta Fico vizsgálati fogságba helyezését, a parlament csütörtökön foglalkozik ezzel. Parlamenti képviselő vizsgálati fogságba helyezését csak azután rendelheti el a bíróság, hogy ehhez a parlament is hozzájárul.

Robert Kaliňákot őrizetbe vették, a bazini Speciális Büntetőbíróság már döntött vizsgálati fogságba helyezéséről. A döntés nem jogerős, a gyanúsított panaszt tett.

(TASR)

Bevezető
Pozsony |

Robert Fico volt miniszterelnök, a Smer elnöke az állítja, a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) áll az ellene indított eljárás mögött, az ÚŠP-n írták a vizsgálati eljárás megindításáról szóló határozatot. Szerinte a cél az, hogy „befogják a legerősebb ellenzéki párt és pártelnök száját”.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment