Search by category:
Egyéb kategória

Márciusban ismét megugrott a halálozás

Márciusban ismét megugrott a halálozás
Nagy Roland
2022. 04. 26., k – 15:24

2022. április 26., kedd – 16:15
Friss ikon
Off

Törzs

A hivatal adatai szerint 2022 márciusában 5701 személy hunyt el az országban. Idén ez az eddigi legmagasabb szám – februárban 5155, januárban pedig 5625 elhunytat jegyeztek. A többlethalálozási arány megközelítette a 17 százalékot, ami azt jelenti, hogy a vírus kirobbanását megelőző öt évben (vagyis 2015 és 2019 között) átlagban 17 százalékkal kevesebb személy hunyt el a márciusi hónapban. Konkrét számban kifejezve ez 809-cel kevesebb áldozatot jelent.

Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességügyi osztályának vezetője elmondta, a többlethalálozásban nagy szerepet játszott a koronavírus-járvány, amely a tavalyi év végéhez, illetve az idei év elejéhez képest jelentősen visszaszorult, de nem annyira, hogy ne éreztetné a hatását a halálozási mutatókban. A 2021 decemberében jegyzett adatokhoz képest valóban jelentős csökkenés figyelhető meg, hiszen akkor 7701-en hunytak el, éppen 2000-rel többen, mint az előző hónapban. Sajnos azonban így is sok áldozatot szedett a járvány: márciusban egész pontosan 614-et, vagyis naponta átlagban mintegy 20 személy vesztette életét.

A vírus viszont így is csak a negyedik leggyakoribb halálozási ok volt. A legtöbb halálesetet márciusban is a szív-és érrendszeri megbetegedések okozták, az elhunytak 42 százaléka ilyen egészségügyi problémákkal küzdött. Utánuk következnek a rákos daganatok (18 százalék) és a légzőszervi megbetegedések (11,8 százalék).

Ha az elhunytak életkorát nézzük, továbbra is igaz, hogy a 64 év alatti korosztályból kevesebben hunytak el, mint 2015 és 2019 között. A 64 év feletti korosztályban viszont kiemelkedően magas volt a halálozási arány, ennek eredményeként alakult ki a korábban emlegetett 17 százalékos többlethalálozás. Továbbra is igaz, hogy a koronavírus leginkább az idősebb korosztály számára jelent valódi veszélyt.

Bevezető
Pozsony |

Szlovákiában idén márciusban 614 személy hunyt el a koronavírus miatt – derült ki a Statisztikai Hivatal Ú SR) legújabb közleményéből. A fertőzés a negyedik leggyakoribb halálozási ok volt az előző hónapban.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment