Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákiáig ért a fiktív cégháló, így lett „áfamentes” a kínai gumi (GALÉRIA)

Szlovákiáig ért a fiktív cégháló, így lett „áfamentes” a kínai gumi (GALÉRIA)
Somodi Géza
2022. 04. 26., k – 10:01

2022. április 26., kedd – 10:47
Friss ikon
Off

Törzs

A bűnszervezet a valós gumiabroncs-kereskedő társaságok alá külföldi és magyar cégekből álló fiktív céghálót épített. A Kínából importált gumiabroncsokat ezeken a szlovák, cseh és magyar társaságokon futtatták át, hogy elkerüljék az adófizetést. 

A Kínából érkező áru jellemzően Szlovákiában és Csehországban került szabad forgalomba, majd időszakosan váltogatott, hazai eltűnő kereskedőkön keresztül jutott el a tényleges értékesítőkhöz. Ezzel az értékesítők azt a látszatot keltették, mintha a kínai importból származó gumiabroncsokat Magyarországon szerezték volna be, így elkerülve az áfafizetést. Amellett, hogy ezzel a módszerrel több mint 400 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek, versenyelőnyt is szereztek a legálisan működő kereskedőkkel szemben. 

A többszintű céghálózat busás hasznot termelt. A bűnszervezet tagjainak több nagy értékű ingatlanja volt, köztük egy félmilliárdot érő nyaralóval a spanyol fennhatóság alá tartozó Baleár-szigeteken. Az okozott kár és a várható bírság biztosítására a NAV nyomozói bankszámlákat, ingatlanokat, gépjárműveket zároltak másfél milliárd forint értékben. 

A NAV határokon is átnyúló akcióban számolta fel a bűnszervezetet. A nyomozók IT-szakemberek és járőrök támogatásával tartottak kutatásokat és lefoglalásokat itthon, és külföldi hatóságok bevonásával Szlovákiában, Spanyolországban is zajlottak kutatások. A nyomozók 7 gyanúsítottat hallgattak ki, akik közül 5 főt őrizetbe is vettek. 

A Tatabányai Járásbíróság a szökés, elrejtőzés, bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt elrendelte az őrizetbe vett gyanúsítottak letartóztatását. A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás miatt nyomoz. (Forrás: NAV) 

Pénz és ingatlanokat foglaltak le
2022. 04. 26., k – 10:04
Somodi Géza
Gallery images

Leírás

Fotó: NAV

Bevezető
Magyarország |

Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, adócsaló bűnbandát iktatott ki a piacról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Komárom-Esztergom megyei család által létrehozott céghálózat több mint 400 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. Az elkövetők vagyonukkal felelnek a csalásért. 

Település / hely
Magyarország

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Új Szó Nálunk

Read More

Post Comment