Search by category:
Egyéb kategória

A drága energia miatt veszélyben az önkormányzatok

A drága energia miatt veszélyben az önkormányzatok
Molnár Iván
2022. 04. 28., cs – 15:16

2022. április 29., péntek – 11:30
Friss ikon
Off

Törzs

„Jelenleg az önkormányzatok 18–20 százalékának már az energiaszolgáltató kiválasztása is gondot okoz, mert az általuk kiírt nyilvános pályázatokra egyetlen szolgáltató sem jelentkezett”

– mondta el Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) a szóvivője, aki szerint ezért a piaci árak kiszámíthatatlan ingadozása a felelős. Az önkormányzatok érdekvédelmi szervezete arra kéri a pénzügyminisztériumot, hogy járuljon hozzá az önkormányzatok energiaárakkal kapcsolatos költségeinek a finanszírozásához.

Problémás közbeszerzés

Kaliňák szerint az idei év elején tapasztalt áremelkedés az önkormányzatok nagyjából 80 százalékát érintette. „A városok és falvak egy nem elhanyagolható része idén közös közbeszerzés útján kívánta beszerezni az energiát, az általuk kiírt pályázatokra azonban egyetlen szolgáltató sem jelentkezett. A régiókból beérkező adatok szerint eddig azzal számoltunk, hogy az energiaárak emelkedése idén 50 millió eurós többletköltséget jelent majd az önkormányzatoknak a tavalyi évhez képest. Ma azonban már látjuk, hogy ez az összeg lényegesen magasabb lesz, ha a nagyobb városok és az önkormányzati vállalatok is közbeszerzési pályázatokat készítenek elő” – mutatott rá Kaliňák.

Új szabályokat követelnek

A ZMOS épp ezért nem csupán az energiaárak éves növekedésének az állami finanszírozását javasolja, hanem bevonná a szabályozott energiafogyasztók körébe az önkormányzati szervezeteket is. Egész konkrétan azt, hogy a jelenlegi, 100 megawattos határérték ne egy-egy önkormányzat egészére, hanem minden egyes épületére külön-külön érvényes legyen. Az önkormányzati szövetség emellett az uniós alapokból és a helyreállítási alapból származó támogatások pályázatainak a mielőbbi kiírását javasolja az energiagazdálkodás, a fotovoltaikus megoldások, a garantált energiaszolgáltatások bevezetése és az alternatív energiaforrások népszerűsítése érdekében. „Készek vagyunk megvitatni ezeket a kérdéseket a pénzügyminisztériummal, a gazdasági tárcával és az Árszabályozási Hivatallal (ÚRSO)” – mondta Kaliňák, hozzátéve, hogy a célzott energetikai beruházások gyors megvalósítását tartják a leghatékonyabb megoldásnak.

Semmire sem lesz pénz

Peter Paška galántai polgármester szerint aggódnak amiatt, hogy a mai energiaárak mellett a városok és az önkormányzatok még az alapvető szolgáltatásokat sem lesznek képesek biztosítani a lakosságnak.

„Attól tartunk, hogy a tél beköszöntével kénytelenek leszünk korlátozni a közvilágítást, az önkormányzati szervezetek tevékenységét, és mindez akár még az óvodákat is érintheti”

– mondta a polgármester, aki szerint a sportpályák sem fognak tudni működni, és más létesítményekkel, például az iskolákkal is hasonló gondok lehetnek.

(mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Az energiaárak gyors és látványos növekedése alapos fejfájást okoz a szlovákiai önkormányzatoknak. Ha az állam nem lép közbe, az energiaárak emelkedése miatt az alapvető szolgáltatásokat sem lesznek képesek biztosítani a lakosságnak.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment