Search by category:
Egyéb kategória

Három koncert ínyenceknek

Három koncert ínyenceknek
Juhász Katalin
2022. 04. 28., cs – 09:48

2022. április 28., csütörtök – 11:56
Friss ikon
Off

Törzs

A Ripoff Raskolnikov művésznéven munkálkodó osztrák énekes-gitáros dalszerző saját stílust alakított ki, amelyen belül békésen megférnek egymás mellett az angolszász folk elemei, a blues hagyomá- nyaiból táplálkozó ballada, édes-keserű hangulatok, rockos csatangolások, sőt nyomokban még némi magyar népzene is – gondoljunk csak az „Azt gondoltam, eső esik” kezdetű szívszakasztó alternatív slágerére. A hetvenes években utcazenészként bejárta Európát, aztán saját zenekart alapított. Sokáig élt Angliában és Franciaországban, a kilencvenes évek végén aztán Magyarországot választotta hazájának, a nyelvet is megtanulta, és magyar zenészekkel vette körül magát. Ez egy speciális, közép-kelet-európai melankolikus rock and roll kialakulásához vezetett, Ripoff Raskolnikov generációk számára jelentett inspirációt. Közvetett és közvetlen hatása a Quimbytől Ferenczi Györgyön át Frenkig számos magyar előadónál felfedezhető.

Frenk, az est harmadik fellépője különleges, sokoldalú zenész. A Hiperkarma alapító dobosaként ismerte meg a szakma, később szólókarrierbe kezdett – ekkor kiderült, hogy remekül énekel és gitározik. Saját dalai az alternatív rock kategóriájába esnek, ha mindenképp be kell sorolni őket valahová, 2007 óta pedig a Budapest Bárban is énekel. Ripoff Raskolnikovval és Nagy Szabolccsal együtt tagja a Tom Waits tiszteletére létrehozott Braindogs szupergruppnak. És mivel Nagy Szabolcs zongorista Raskolnikov zenekara mellett Szarka Gyula zenekarában is játszik, a kör bezárul – illetve ismét megállapíthatjuk, milyen kicsi a világ.

„Zeneileg három különböző stílust képviselünk, amelyek között azért van némi átjárás. Ezért különösen érdekes lehet a közönség számára egymás után meghallgatni ezt a három koncertet. Szombathelyen már teszteltük a programot, meg is néztük egymás fellépését, és a színfalak mögött is remek volt a hangulat, jól összebarátkoztunk” – mondta lapunknak Szarka Gyula, hozzátéve, hogy pénteken Győrben folytatódik ez a miniturné, amelynek szlovákiai állomása Érsekújvár. A Ghymes együttes Kossuth-díjas alapító tagja hosszú évek óta szólókarriert is épít a zenekarral párhuzamosan, emellett színházi előadásokhoz ír zenét. Az érsekújvári koncerten másodikként lép színpadra zenekarával Ripoff Raskolnikovék után, és főleg pörgős számokat válogatott a rendelkezésére álló egyórás blokkba. Aki ismeri tavaly megjelent Ének a konyhából című lemezét, már fenheti is a fogát a gasztronómia örömeiről szóló dalokra.

A hosszúnak és tartalmasnak ígérkező est 19 órakor kezdődik. 

Bevezető
Érsekújvár |

Három olyan előadó koncertjét élvezhetik az érdeklődők szombat este az érsekújvári Csemadok-székházban, akik külön-külön is megérdemelnék a lelkes hangú beharangozót. Ripoff Raskolnikov blueshangulatot, Szarka Gyula vidámságot, Frenk pedig alternatív rockzenét hoz a pislákoló tavaszba.

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment