Search by category:
Egyéb kategória

Társadalmi problémákra keresnek megoldásokat

Társadalmi problémákra keresnek megoldásokat
Vataščin Péter
2022. 04. 30., szo – 09:35

2022. április 30., szombat – 12:39
Friss ikon
Off

Törzs

A tervet egy online sajtótájékoztató keretében bemutató Lelovics Andrea elmondta, sok jó példa van már a társadalmi vállalkozásokra Szlovákiában és Magyarországon is, de a közbeszédben mégsem esik róluk túl sok szó. Erre épült az a nemzetközi, „Társadalmi innovációk és társadalmi vállalkozások podcast“ elnevezésű projekt, amely a napokban ér véget. Ennek keretében április 26-án egy nemzetközi online konferencia keretében mutatták be társadalmi vállalkozókat és innovátorokat, valamint a fontosabb trendeket és a tervezett EU-s támogatási eszközöket a témában.

A társadalmi vállalkozás alapját egy társadalmi probléma jelenti. E köré alakítja ki magát a megoldást“ – hangsúlyozta. Hozzáfűzte, a klasszikus vállalkozó a maximalizált nyereségből oldja meg ezt, míg emitt eleve az üzleti modell részét képezi, így a „társadalmi jó“ kitermelése is lehet egy kft. célja.

„Ilyenek azok az éttermek, amelyek úgy alakítják ki az asztalok elhelyezését, hogy akár tolókocsis pincérek is dolgozhassanak ott. Ilyenek azok a mosodák is, amelyek úgy alakítják ki a munkatervüket, hogy a nyolcórás munkaidőben dolgozni nem tudó anyukák is el tudjanak náluk helyezkedni“

– mondta Lelovics Andrea. Szlovákiai magyar közegből a gyógypedagógiát művelő Artis Centrumot hozta fel jó példaként. Mint elmondta, a beszélgetések során belemennek majd abba is, hogy miként lehet finanszírozási modelleket kialakítani ilyen célokra.

Az alapul szolgáló idei, januártól áprilisig tartó projekt az INTERREG Szlovákia – Magyarország Kisprojekt Alap (KPA) pályázati felhívás keretén belül valósul meg. Fő koordinátora a Fórum Kisebbségkutató Intézet, míg a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság számít a projektpartnernek.

Bevezető
Somorja |

Podcast stúdiót hoznak létre a Fórum Kisebbségkutató Intézetben, ahol a társadalmi problémákat is kezelő vállalkozásokat és jó gyakorlatokat szeretnék bemutatni.

Település / hely
Somorja

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment