Search by category:
Egyéb kategória

5 tipp arra, hogyan csökkenthetjük autónk üzemanyag-fogyasztását

5 tipp arra, hogyan csökkenthetjük autónk üzemanyag-fogyasztását
Demecs Péter
2022. 05. 02., h – 11:29

2022. május 2., hétfő – 14:00
Friss ikon
Off

Törzs

Aki teheti, az az utóbbi hetekben Szlovákia helyett inkább Magyarországon tankol, ahol egy teli tartályon akár15 eurót is megspórolhat. Ausztriában is már olcsóbban lehet tankolni, mint nálunk, bár itt az árkülönbség egyelőre nem olyan jelentős. Másrészt teljesen mindegy, hova utaznak, az árak lassan, de biztosan, mindenhol emelkedni fognak, elvégre a magyar kormány sem tudja a végtelenségig művileg alacsonyan tartani az üzemanyagárakat; a legutóbbi hírek szerint júniusig maradnak az alacsony benzinárak.

Az autóhasználat ezért egyre költségesebb mulatsággá válik, így talán nem árt megismételni azokat az alapszabályokat, melyeknek köszönhetően mi is hozzájárulhatunk gépkocsink alacsonyabb fogyasztásához.

1. Vezessünk folyamatosan

Nem titok, hogy a fék-gáz vezetési technika emeli meg leginkább a fogyasztást. A legjobb ezért, ha próbálunk folyamatos tempóban vezetni, figyeljük a közlekedési helyzetet és ehhez igazítjuk a vezetés tempóját. Fölöslegesen nem gyorsulunk ott, ahol nem kell, ugyanakkor nem is fékezünk ok nélkül túl gyakran. Ehhez viszont az kell, hogy elsősorban a vezetésre összpontosítsunk, és ne a mobiltelefonunkra, vagy másra. Ha ugyanis figyelmesek vagyunk, akkor például sejthetjük, mikor vált pirosra a lámpa az előttünk levő kereszteződésen, így nem fogunk meglepődni, és hirtelen fékezni, hogy megálljunk.

2. Kerüljük a száguldozást

Autópályán értelemszerűen mindenki gyorsabban hajt, ám sajnos nemegyszer előfordul, hogy a sofőrök egy része a közutakat is sztrádának tekinti. Gondoljunk arra, hogy nagyobb sebesség nagyobb megterhelést jelent a motornak, s minél jobban tapossuk a gázpedált, annál nagyobb légellenállás nehezedik az autóra. Ha 110 km/órás sebesség fölé gyorsulunk, akkor az autó karosszériájának függvényében minden 10 km/óránként körülbelül 1 literrel emelkedik meg az üzemanyag-fogyasztás.

Leírás

Az abroncsok elégtelen légnyomása növeli a jármű gördülési ellenállását

3. Ne hordjunk az autóban fölösleges kacatokat

Nem árt időről időre kitakarítani az autót és eltávolítani azt a temérdek fölösleges kacatot, amit sokan csak azért hordanak magukkal, mert egyszerűen túl lusták eltávolítani. Láttam már olyan sofőrt is, aki az autójában nyáron a négy téli gumiabroncsát is hordta, mert nem volt kedve levinni a pincébe, mondván: úgy is néhány hónap múlva le kell cserélni a gumikat. Pedig minden fölösleges teher és pluszkiló növeli az autó fogyasztását. Általánosságban elmondható, hogy az autó fogyasztása minden száz kiló többletsúllyal körülbelül 0,7 literrel emelkedik. Ezért nem árt leszerelni például a tetőbokszot is, ha már nincs rá szükségük.

4. Ügyeljünk az abroncsok légnyomására

A gumiabroncsgyártó cégek által az európai sofőrök körében végzett felmérések során már nemegyszer kiderült, hogy háromnegyedük alulfújt abroncsokkal vezet. Ez pedig jelentős hatással van a gépkocsi fogyasztására. Olyan abroncs, amely nem az előírt légnyomásra van felfújva, jelentősen növeli a gépkocsi üzemanyag-fogyasztását. Ennek oka, hogy az abroncsok elégtelen légnyomása növeli a jármű gördülési ellenállását, így az üzemanyag-fogyasztást is. Ráadásul mindez csökkenti az autó irányíthatóságát, növeli a féktávolságot és a defekt előfordulási valószínűségét.

5. Használjuk a modern technológiákat

A modern gépkocsik motorja rendszerint lassabban melegszik fel, ezért semmi értelme bestartolás után még a garázs előtt hagyni az autót. Az üzemanyag-megtakarítás szempontjából jobb, ha azonnal elindulunk; értelemszerűen az első néhány kilométeren óvatosabban bánjunk a gázpedállal, nem ajánlott azonnal teligázt adni.

Ettől is fontosabb, hogy ha az autónkban vannak az üzemanyag csökkentésére szolgáló rendszerek, akkor használjuk is ezeket. A sokat kritizált Start/Stop rendszernek is van értelme, különösen ha mild-hibrid rendszerrel is rendelkezik az autó. Ilyenkor a motor gyakori ki- és bekapcsolása nem annyira idegesítő, sokkal észrevétlenebb. A rendszer különösen a dugókban való ácsorgás során előnyös, hiszen nem árt tudni, hogy a motor alapjáraton is fogyaszt üzemanyagot, minden órában körülbelül két litert.

Ha van az autónkban Eco üzemmód, azt is kapcsoljuk be. Ez ugyanis megakadályozza, hogy fölöslegesen gyorsuljunk olyankor, amikor az nem szükséges. Autópályán pedig nem árt használni a tempomatot, amelynek köszönhetően az autó a betáplált sebességet tartja folyamatosan, optimalizálva ezáltal az üzemanyag-fogyasztást.

Bevezető
Pozsony |

A napról napra drágább üzemanyagok egyre nagyobb fejtörést okoznak az autótulajdonosoknak. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy jobb fogyasztással vagy alternatív meghajtással rendelkező autót vegyen magának. Ahhoz viszont, hogy a tankolás ne tegye tönkre a családi költségvetést, elég változtatni a vezetési szokásainkon, ugyanis épp ez van a legnagyobb hatással arra, milyen gyorsan ürül ki az üzemanyagtartály.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment