Search by category:
Egyéb kategória

Heger a BBC-nek: Szlovákia továbbra is euróval fizet az orosz gázért

Heger a BBC-nek: Szlovákia továbbra is euróval fizet az orosz gázért
Mészáros Richárd
2022. 05. 02., h – 12:23

2022. május 2., hétfő – 12:30
Friss ikon
Off

Törzs

Heger a műsorban elmondta, Szlovákia nincs közvetlen veszélyben az Ukrajnában dúló háború miatt, sőt, az ukrán nép bátorsága miatt a veszély mértéke még inkább csökken. 

Úgy véli, az ukránok a mi értékeinkért is küzdenek, és ezt a háborút elbukják, Szlovákia lehet a következő a sorban. „Támogatjuk őket, és támogatni is fogjuk, amennyire csak tudjuk, mert hiszünk a győzelmükben” – mondta Heger.

Heger a BBC-nek arról is beszélt, hogy Szlovákia jelenleg nem áll készen arra, hogy lemondjon az orosz nyersanyagokról, annak ellenére sem, hogy a Nyugat arra figyelmeztetett, hogy a Moszkvának gázért és olajért fizető országok gyakorlatilag Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját finanszírozzák. „Nem állunk készen erre” – mondta Heger, aki szerint az orosz nyersanyagellátástól való függés egész Európát érinti.

Heger szerint a szlovák kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy az ország mielőbb lekapcsolódhasson az orosz gázellátásról, e tekintetben pedig együttműködnek Lengyelországgal. Hozzátette, a szlovák-lengyel gázösszeköttetés a technikai oldalt tekintve az „utolsó fázisban” van.

A kormányfő szerint mielőbb alternatívát kell találnunk az orosz gáz helyett, ez pedig nagy valószínűséggel az ún. LNG, a cseppfolyósított gáz lesz. Addig pedig, mint mondta, Szlovákia az európai országok egységességét sürgeti az orosz nyersanyagok euróban történő fizetésének kérdésében. „A gázért euróban fogunk fizetni, és szeretnénk mihamarabb leválni róla” – tette hozzá.

A hírt frissítjük!

(TASR)

Bevezető
Pozsony |

Szlovákia jelenleg nem áll készen arra, hogy lemondjon az orosz nyersanyagokról, de mindent megtesz annak érdekében, hogy kevésbé függjön az orosz gáztól – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a BBC műsorában.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment