Search by category:
Egyéb kategória

Fico sorsa: széthúzás a kormánykoalícióban

Fico sorsa: széthúzás a kormánykoalícióban
Bugár Anna
2022. 05. 03., k – 18:53

2022. május 3., kedd – 19:26
Friss ikon
Off

Törzs

A koalíció megelégelte az ellenzék időhúzását, berekesztették a Fico kiadásáról szóló vitát a parlamentben. Ma még több mint 25 képviselő szeretett volna felszólalni, azok, akik 7-ig nem kerültek sorra, már nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Reggel jóváhagyták ugyan az eljárási indítványt, mely szerint éjszaka is folytatódott volna a vita, késő délután azonban a képviselői grémium úgy határozott, nem nyújtják tovább a dolgot és szerdán délután szavaznak Fico sorsáról.

A nap folyamán sok új információ nem hangzott el, a smeresek érvelése már harmadik napja ismétlődik. Úgy vélik, az ellenzék vezetői ellen példátlan bosszúhadjárat folyik. A koalíció tagjai már hétfőn felszólították az ellenzéket, ne akadályozzák a parlament munkáját, ne húzzák az időt, az országban ugyanis vannak égetőbb problémák, mint Fico harca az igazságszolgáltatással. Peter Pellegrini (Hlas) kiállt volt főnöke mellett, s leszögezte, nem támogatja Fico mentelmi jogának felfüggesztését, ahogy más képviselő esetében sem szavazna a kérelem jóváhagyására. Úgy véli, Szlovákia nem szokványos jogállam, ezért nem biztosak benne, hogy egy képviselő „kiadása” igazságszolgáltatás, nem pedig politikai bosszú. Az egykori kormányfő kétségbe vonta a Speciális Ügyészség (ÚŠP) pártatlanságát, majd megjegyezte, két év alatt a büntetőjog alkalmazása Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és Daniel Lipšic speciális ügyész politikai eszközévé vált.

Kollárékon múlhat

A koalíción belül még kedden délután is kérdéses volt, sikerül-e elegendő szavazatot összegyűjteni az indítvány jóváhagyásához. A Sme rodina álláspontja az utolsó pillanatig bizonytalan volt – Boris Kollár (Sme rodina) már a hétvégén jelezte, tartózkodni fog, a frakció többi tagja pedig szabad kezet kap. Kollár képviselőinek szavazata nélkül nem jön ki a javaslat elfogadásához szükséges minősített többség (76 szavazat). Ha viszont a Sme rodina képviselői nem vesznek részt a voksoláson, csökken a szükséges szavazatok száma, amivel nő a koalíció sikerének esélye.

Kérdőjelek

A helyzetet bonyolítja, hogy az OĽaNO frakciója sem teljesen egységes – Katarína Hatráková kijelentette, tartózkodni fog. Állítása szerint ez a probléma Fico személyénél sokkal összetettebb. Kiemelte, a végső döntés a bíróság kezében van, a képviselőknek nincs büntetőjogi immunitásuk. Gyimesi György (OĽaNO) nem árulta el, támogatja-e az ügyész indítványát, de leszögezte, az erkölcsi iránytűje helyesen van beállítva. Az sem egyértelmű, Romana Tabák (OĽaNO) hogy dönt végül. Šipoš egy interjúban beszélt a belső iránytűről, amire szerinte a képviselőknek hagyatkozniuk kellene Fico kérdéseben. A frakcióelnök szerint senkinek nem szabadna megakadályozni az igazságszolgáltatást és a bíróságra kell bízni a döntést, előzetes letartóztatásba kerül-e a volt kormányfő. Martin Čepček, akit korábban kizártak a frakcióból, nem ért egyet az előzetes letartóztatással, Ján Krošlák, aki szintén távozott az OĽaNO-ból, már korábban bejelentette, tartózkodni fog a szavazás során. Hiányozhat Ján Mičovský szavazata is, aki betegség miatt biztosan kihagyja az ülést.

Szoros végeredmény

Valószínűleg Fico „kiadása” mellett fog szavazni az SaS 19 képviselője és az OĽaNO nagy része (feltehetően 47 szavazat). Ez teljes létszám esetén 66 igent tesz ki. A Za ľudí 4 tagja és Miroslav Kollár (Spolu) Tomáš Valášek (Progresszív Szlovákia) is nagy valószínűséggel igent nyom majd, ami 72 képviselőt jelent. Ha Kollár képviselői nem vesznek részt a szavazáson, a létszámküszöb csökkenésének köszönhetően nagyjából 70 szavazat elég lehet a kérelem jóváhagyásához. Peter Pčolinský (Sme rodina) kedden azt mondta, még tárgyalni fognak a kérdésről, az ügyésznek azonban őt nem sikerült teljesen meggyőznie a Fico kiadatásáról szóló érvekről.

Ha véget is ért a Smer képviselőinek parlamenti maratonja, nem biztos, hogy a koalíció elegendő szavazattal rendelkezik majd Fico mentelmi jogának felfüggesztéséhez.

(Denník N, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A parlamenti képviselők már harmadik napja vitáznak a főügyész kérvényéről, melyben Robert Fico (Smer) letartóztatásához kéri a törvényhozók beleegyezését. A Smer taktikája változatlan, a koalíció a szavazást sürgeti, a döntés kimenetele azonban továbbra is bizonytalan.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment