Search by category:
Egyéb kategória

Erre figyeljen, ha nyaralást foglal!

Erre figyeljen, ha nyaralást foglal!
szabolaci
2022. 05. 09., h – 01:15

2022. május 10., kedd – 08:30
Friss ikon
Off

Törzs

Hol nyaraljunk?

A nyári utazások elsősorban az európai és a közeli tengerpartokra koncentrálódnak – ilyen Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Ciprus, Málta, de továbbra is rendkívül népszerűek a hazai utasok körében az olyan célállomások, mint Törökország, Tunézia, Egyiptom, és újabban Marokkó is. Bármelyik helye mellett is dönt, annyit tudni kell, hogy a nyári hónapokban idén várhatóan nagy lesz a zsúfoltság, és az árak is a csúcson lesznek. Ha „csak” tengerparti nyaralást szeretne, este pedig bulizni, városban szórakozni, akkor az európai célállomások lehetnek ideálisak. Ha csak pihenne, és élvezné az all inclusive ellátást, de nem szeretne egy vagyont fizetni érte, akkor a török, tunéziai vagy egyiptomi utazás lehet jó választás (ez utóbbiban a Vörös-tenger színes élővilága, a halak, korallok felejthetetlen élményt nyújt).

Mikor?
Ha megvan a célállomás, akkor érdemes a dátumot meghatározni. Ha elkerülnénk a zsúfoltságot (és a legmagasabb árakat), akkor ne júliusban vagy augusztusban menjünk, hanem még a főszezon előtt, vagy picivel utána.
Bizonyos desztinációknál – az orosz turisták elmaradása miatt – idén a nyári szezonban is alacsonyan maradhatnak az árak, így érdemes átnézni az ajánlatokat.

 
Last minute?
Idén is lesz last minute, ám sokkal kevesebb, mint korábban megszoktunk – ennek oka, hogy az utazási irodák az utóbbi két év járványügyi korlátozásai és bizonytalansága miatt sokkal óvatosabban kötötték le a kapacitásokat, ezért kevesebb lesz az ilyen akció. Ha mindegy, mikor, melyik hotelben, és melyik országba, akkor érdemes nézni az akciókat, ha viszont konkrét helyre menne, akkor jobb időben foglalni – olcsóbb nem lesz, sőt, az energiaárak miatt még az év közbeni emelkedés, vagy a kedvezmények minimalizálódása se kizárt.

Menetrend
Ma már az utazási irodák többsége az oldalán feltünteti, hogy az adott célállomásra mikor mennek a repülőgépek. Ez akár banális kérdés is lehet, ám ha figyelünk erre, akár fél-egy nappal is többet tölthetünk a tengerparton. A gyakorlat ugyanis az, hogy a nyaralások 8 nap/7 éjszaka hosszúak, az első nap az indulás napja, a 8. az érkezésé. Vannak olyan nyaralások, amelyek esetén éjfél előtt indul a gép (gyakorlatilag a felszállás után röviddel már a 2. nap kezdődik, pedig még nincs is az utas a helyszínen), és hajnali órákban már hozza vissza a turistákat (ez a 8. nap, azaz a 7. nap este már el kell hagyni a szállodát…). Azok a legjobb járatok, amelyeket itteni légitársaságok szolgálnak ki, mivel ezek innen indulnak, és úgy fordulnak vissza (pl. 13:00-kor indul, 15:00-kor érkezik, és 16:00-kor indul vissza az utasokkal – azaz háromkor érkezünk, és következő héten négykor indulunk vissza), míg ha a célállomásbeli társaság üzemelteti a járatot, akkor az előbb a hazautazókat hozza, majd úgy fordul, ez akár fél nappal is rövidítheti a nyaralást.

Check-in
A szállodai bejelentkezésnél is lehetnek kellemetlenségek, ha korábban érkezik a csapat, pl. reggel hatra a szállodába, akkor sokszor csak kettőkor lehet elfoglalni a szobát. Vagy az utolsó nap délben ki kell jelentkezni, és csak este indul a busz a repülőtérre. Az ilyen, szoba nélküli órák pedig kellemetlenek lehetnek, főleg az éjszakai utazás után mindenki szívesen pihenne egyet. Éppen ezért a foglalás előtt mindenképpen kérdezzünk rá az irodában, hogy mikor lehet elfoglalni a szobát, és meddig kell kijelentkezni. Vannak irodák, amelyek már garantálják, hogy az érkezéstől a hazautazásig a vendégé a szoba – jó lenne, ha mind gyakrabban látnánk ilyen ajánlatot.

Szállás
Az egyik legfontosabb, hogy a nyaralás olyan szállodában legyen, amely a csillagok száma szerinti, minőségi szolgáltatással várja a vendégeket. Idén ezt is nehezebb ellenőrizni, ugyanis sok hotel zárva volt az utóbbi egy-két évben, így csak a járvány előtti véleményeket tudjuk átböngészni. De ezt mindenképpen tegyük meg, erre a legjobb, ha a foglalóoldalakon, vagy a Tripadvisor oldalon beírjuk a hotel nevét, és ott szinte mindegyik hotelről látunk több száz vagy ezer fotót, és rengeteg véleményt olvashatunk azoktól az utasoktól, akik már jártak a hotelben. Persze, érdemes ezt is szűrni, de ha nagyon sok a negatív vélemény, vagy ha a képeken a valós állapotok lepattant hotelt mutatnak, rossz szolgáltatásokkal, szakadt bútorokkal, akkor érdemes másik szállodát választani. Minden helyszínnek, városnak van egy hotelrangsora, így általánosságban elmondható, hogy ha az első harmadban van a kinézett szálloda, akkor azt bátran foglalhatjuk, ha a másik felében található, akkor jobb egy másikat választani. A jó hotelválasztás ugyanis a kulcsa a felejthetetlen nyaralásnak.

All inclusive
Aki all inclusive nyaralást keres, az foglalás előtt szintén tájékozódjon, mit jelent az adott hotelben ez a szolgáltatás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendkívül tágan értelmezik ezt, van, ahol valóban minden benne van az árban, van, ahol, ha csak egy jobb (ihatóbb) kávét, üdítőt, koktélt inna a vendég, azért külön pénzt kérnek. Van, ahol 24 órás ez a szolgáltatás, de olyan is, ahol csak este 10-ig, 11-ig tart, utána mindenért fizetni kell. Foglalás előtt mindenképpen nézzük meg a részleteket, olvassuk el az ott járt vendégek értékeléseit, tapasztalatait. 

 

 

Bevezető

A tengerparti – általában all inclusive – nyaralások a legtöbb esetben örök élmények maradnak, ám előfordul, amikor szinte semmi sem úgy alakul, ahogy azt elképzeltük. Ez utóbbit azonban könnyen elkerülhetjük, ha a foglalás előtt alaposan utánajárunk, hova, mikor, mennyiért utazunk. Mire figyeljünk a nyaralás előtt? Tippjeink.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment