Search by category:
Egyéb kategória

Milyen számlára számíthatunk a távfűtésért?

Milyen számlára számíthatunk a távfűtésért?
Molnár Iván
2022. 05. 09., h – 15:26

2022. május 9., hétfő – 16:00
Friss ikon
Off

Törzs

„A távhőszolgáltatók ügyfeleinek a tavalyi évre szóló költségelszámolásban nem kell aggódniuk a költségek megugrása miatt. Az év során hozott karanténintézkedések és az időjárás alakulása sem befolyásolta negatívan a 2021-es díjakat” – figyelmeztet a Szlovákiai Távhőszolgáltatók Szövetsége (SZVT). A szakmai szervezet igazgatótanácsi elnöke, Stanislav Janiš szerint a karanténintézkedések és a világjárvány miatt 2021-ben a lakosság ismét több időt töltött otthon, ami a fogyasztáson is megmutatkozott, különösen a melegvíz-fogyasztás nőtt.

„Bár a karanténintézkedések és az otthoni munkavégzés miatt a melegvíz-fogyasztás átlagosan nyolc százalékkal ugrott meg, a téli időjárás kedvező volt, és nem kellett a szokásosnál jobban fűteni a lakásokat”

– tette hozzá Janiš. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint az elmúlt év a megfigyelések történetének hetedik legmelegebb esztendeje volt. Bár ősszel már szeptembertől fűtöttek, a téli hónapokban (2021. január, február, március) nem volt túl hideg, a hőszolgáltatók szerint így a megnövekedett vízfogyasztás sem volt jelentős hatással a szállított hő éves összköltségére.

Az SZVT szerint az, hogy az ügyfelek az elmúlt fűtési szezonban mért tényleges fogyasztásukhoz képest túl- vagy alulszámlázásra számíthatnak-e, elsősorban az előlegfizetések beállításától és a fogyasztói magatartásuktól függ. Ha ugyanazokkal az előlegfizetési beállításokkal rendelkeztek, mint tavaly, és nem változtattak jelentősen a fogyasztói magatartásukon, akkor nagyjából ugyanolyan túl- vagy alulszámlázásra számíthatnak, mint korábban. Janiš szerint az energiapiacon tapasztalható jelenlegi áremelkedések nem befolyásolják a 2021-es számlákat. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A távhőszolgáltatók szerint az ügyfeleiknek nincs miért aggódniuk a tavalyi évre szóló költségelszámolás miatt. Meleg vízből ugyan több fogyott, az enyhe télnek köszönhetően azonban a távfűtésen sokat lehetett spórolni, így nagyjából hasonló kiadásokkal számolhatnak, mint egy évvel korábban.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment