Search by category:
Egyéb kategória

Május 16-án startol a Zöld Háztartások támogatási program harmadik fordulója

Május 16-án startol a Zöld Háztartások támogatási program harmadik fordulója
Molnár Iván
2022. 05. 10., k – 15:54

2022. május 11., szerda – 09:44
Friss ikon
Off

Törzs

Az Oroszországból érkező földgáz esetleges leállítása és a magas villamosenergia-árak miatt egyre több háztartás fontolgatja az átállást a biztonságosabb és olcsóbb energiaforrásokra, így nem csoda, hogy az ezekre nyújtott állami támogatások iránt hatalmas az igény. A Szlovák Innovációs és Energiaügynökség eredeti ütemterve szerint a háztartások május 2-ától  biomasszakazánok, május 4-étől fotovoltaikus panelek, május 9-étől napkollektorok, május 11-étől pedig hőszivattyúk telepítéséhez igényelhettek volna támogatást. A gazdasági tárca az utolsó pillanatban azonban leállította a projektet. „A megújuló energiaforrások felhasználására szolgáló berendezések támogatása iránt óriási az érdeklődés, a pénzügyi források azonban korlátozottak, ezért úgy döntöttünk, hogy átszabjuk a projektet” – adta hírül múlt héten az SIEA. Az új szabályokat e hét elejére sikerült összeállítaniuk. Ezek szerint a Zöld Háztartások projekt legújabb fordulójában csak kétféle berendezésre, a hőszivattyúkra és a biomasszakazánokra nyújtanak állami támogatást. A telepítésükhöz szükséges utalványokat 2022. május 16-án, jövő hétfőn 15 órától lehet majd igényelni a www.zelenadomacnostiam.sk weboldalon. Ugyanakkor az SIEA több mint kétszeresére növeli az új utalványok érvényességi idejét. Miért volt szükség a változtatásra?

Sok jelentkező, kevés pénz

Az SIEA 2015-ben indította el a Zöld Háztartások kísérleti projektet, amely az első nemzeti projekt volt a most véget érő európai programozási időszakban. Azóta összesen 76 millió euró értékben fizettek vissza utalványokat, amiből 36 ezer berendezést tudtak üzembe állítani.

Richard Sulík gazdasági miniszter szerint a múltban, amikor pár millió eurónyi összeg állt rendelkezésre az energiaforrások támogatására, nem kívánt következményekkel szembesültek. „A támogatás 20-30 percen belül elfogyott, így a sikertelen pályázók bírálata mellett még az a gyanú is felmerült, hogy az ismerőseinknek adtuk a pénzt” – mondta Sulík. Szerinte az igazság az, hogy nagy volt az érdeklődés, de nem volt elég pénz, az egy főre jutó pénzügyi támogatás pedig magas volt, miközben erre nem mindenki volt jogosult. „A minisztériumunk ezért több módosítást is bevezetett. A legfontosabb, hogy nem fogjuk egyszerre támogatni az összes típusú berendezést, nehogy az történjen, hogy 15 perc alatt mindent elköltünk” – mondta a gazdasági miniszter. Sulík szerint a 2020. június 24-i, 6,7 millió euróra szóló felhívás például 26 nap alatt, a 2021. február 15-i, 6 millióra szóló felhívás öt nap és két óra alatt, a 2021. szeptember 8-i, 1,7 millió euróra szóló felhívás pedig mindössze hat perc és 28 másodperc alatt fogyott el. „A támogatások kimerítésének az ideje azért is egyre rövidebb, mivel az energiaárak jelentősen megugrottak. Szerettük volna elkerülni, hogy a támogatás igénylése kizárólag a kérvényezők gyors reakciójától függjön, azt szeretnénk, hogy a szlovákiai háztartásoknak legalább néhány napjuk legyen a jelentkezésre és a pályázat benyújtására” – tette hozzá a tárcavezető.

Hőszivattyúk és kazánok

Május 16-tól május 31-ig így csak hőszivattyúkra (a hozzájárulás maximális összege 3400 euró) és biomasszakazánokra (legfeljebb 1500 euró) lehet támogatást igényelni, miközben a támogatás összege a telepítési költségek legfeljebb 50%-át fedezheti. „Az említett berendezéseket nyáron kell telepíteni, nem pedig télen, ezért a tárca úgy döntött, hogy ezúttal ezt a két forrást támogatja. Idén összesen 15 millió euró áll majd a háztartások rendelkezésére hőszivattyúk és biomasszakazánok telepítésére. Úgy vélem, annak köszönhetően, hogy nagyobb összeget különítettünk el erre a két, fűtésre szánt készülékre, minden érdeklődő még a téli szezon előtt támogatásban részesülhet” – mondta Sulík.„Mivel a jelenlegi körülmények között a berendezések elérhetősége korlátozott, az utalványok legalább 2022 végéig érvényesek lesznek, hogy a háztartásoknak elegendő idő álljon a rendelkezésükre a telepítéshez. Az utalványok teljes érvényességét három hónapról nyolc hónapra hosszabbítjuk meg, ami alatt a vállalkozóknak be kell szerelniük a berendezéseket, és el kell küldeniük az SIEA-nak az utalványok kifizetésére vonatkozó kérelmet” – magyarázza Peter Blaškovitš, az SIEA vezérigazgatója. A támogatást a háztartások ugyanis utalványok formájában kapják kézhez, amelyeket a vállalkozóknál válthatnak be. Az utalványokat az SIEA közvetlenül a vállalkozóknak téríti vissza, amint a telepítés befejeződött.

Nem lesz elég

„Nagyon helyes, hogy legalább valamilyen formában támogatjuk a háztartásokat” – véli František Burda, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság elemzője, aki azonban úgy gondolja, hogy még ezzel a projekttel is csak korlátozott lesz a finanszírozás, mert nem lehet mindent egyszerre támogatni. „A probléma akkor áll elő, amikor valaki úgy dönt, hogy megváltoztatja a fűtés vagy a meleg víz előállításának módját, de a házában vagy lakásában levő technológia ezt nem teszi lehetővé” – állítja Burda. Ezért az államnak szerinte adatokat kellene gyűjtenie azokról a háztartásokról, amelyek a berendezések „zöldre” cserélését tervezik, így célzottabban tudna támogatást nyújtani. Megtudhatná például, hogy milyen technológiákat használnak a háztartások, és hogy a tulajdonosok kombinálhatják-e azokat az új zöld technológiákkal.

A rendszer nyitott

A gazdasági minisztériumot gyakran éri az a kritika is, hogy bár az érdeklődők kaptak utalványt a megújuló energiaforrásokra, a berendezéseket az ehhez szükséges engedéllyel rendelkező cégekkel kellett beszereltetniük, ezek azonban drágábban dolgoznak, ráadásul mindez nagyobb adminisztratív teherrel is jár. „Az SIEA honlapján megtalálható az összes olyan cég, amely be tudja szerelni a berendezéseket. Ezek közül 240-et a gyártók engedélyeztek például a hőszivattyúk telepítésére. A rendszer azonban nyitott az új vállalkozások előtt, ha azok megfelelnek az egyszerű feltételeknek. Mivel azonban állami támogatásról van szó, logikus, hogy nem végezhetik el olyan, a gyártó által nem engedélyezett cégek, amelyek nem rendelkeznek engedéllyel, már csak a garancia miatt is” – állítja a gazdasági miniszter. A fent jelzett támogatáson kívül egyébként az állam idén további 100 millió euróval rendelkezik, amelyből a gazdasági minisztérium a fotovoltaikus panelek és napkollektorok támogatását tervezi.

ZUZANA KULLOVÁ

A szerző a Trend gazdasági hetilap munkatársa

Bevezető
Pozsony |

A múlt hétre tervezett start elhalasztását követően pár napon belül végre elindulhat a Szlovák Innovációs és Energiaügynökség (SIEA) által szervezett Zöld Háztartások projekt harmadik fordulója. Május 16-ától lehet majd igényelni a hőszivattyúkra és biomasszakazánokra nyújtott állami támogatásokat.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment