Search by category:
Egyéb kategória

Lesz elég gázunk az ukrán gázcsap elzárását követően?

Lesz elég gázunk az ukrán gázcsap elzárását követően?
Molnár Iván
2022. 05. 11., sze – 15:44

2022. május 11., szerda – 16:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat közleménye szerint vis maior, azaz előre nem látható kényszerítő körülmények lehetetlenné teszik a földgáz további szállítását az Oroszoroszág által elfoglalt területen található Szohranyivka gázmérőállomáson és az orosz határnál levő Novopszkov kompresszorállomáson keresztül. „Az európai partnerekkel szemben fennálló tranzitkötelezettségek maradéktalan és a szerződésben foglaltaknak megfelelő teljesítése érdekében ugyanakkor lehetőség van a hozzáférhetetlen kapacitások ideiglenes áthelyezésére Szohranyivka pontról a Szudzsa csomópontra, amely Ukrajna ellenőrzése alatti területen fekszik” – tette hozzá a vállalat a közleményében.

Nem lesz gond?

Szerdán közel 72 millió köbméter orosz gázt igényelt Európa a szudzsai mérőállomáson keresztül, jóval kevesebbet a korábbi évek átlagához képest – derül ki a hivatalos adatokból, amelyek szerint kedden még összesen 95,8 millió köbméter orosz gáz érkezett Ukrajnán keresztül Európába. A szlovákiai gázszállításért felelős vállalat, az Eustream adatai szerint kevesebb orosz gázt igényeltek az Ukrajnán keresztül Szlovákia felé tartó tranzitvezetéken keresztül is. A nagykaposi határponton keresztüli igénylések 18 százalékkal csökkentek.

Richard Sulík gazdasági miniszter a szerdai kormányülést követően elismerte, hogy az ukránok leállították az említett szakaszon a gázszállítást, a tárcavezető szerint azonban ez nem veszélyezteti a Szlovákiába irányuló orosz szállításokat. „A Szlovákiába irányuló szállítások stabilnak mondhatók, semmi sem utal arra, hogy a gázellátással gondok lehetnének, ugyanez érvényes a kőolajszállításokra is” – mondta el Sulík. A tárcavezető szerint a nagykaposi határponton érkező gáz mennyisége a múlt hetihez képest ugyan csökkent, a szállított gáz mennyisége azonban még mindig többszörösen meghaladja a szlovák igényeket, miközben a szlovákiai gáztározók feltöltése látványosan felgyorsult.

Hasonló hangnemben nyilatkozott a német és a cseh gazdasági tárca is. „Figyelemmel kísérjük a helyzetet, miután leállt az Európába irányuló orosz gázáramlás az egyik kulcsfontosságú ukrajnai tranzitponton keresztül. A Németországba irányuló orosz gázszállítások mindezek ellenére továbbra is biztonságosak” – tette hozzá a német gazdasági tárca. Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter kijelentette: a gázszállítások leállása a szohranyivkai állomáson keresztül nem érinti a Csehországba irányuló gázszállításokat. „A Csehországnak szánt gáz csak egy kis része áramlik ezen az útvonalon, a gáz több mint 99 százaléka Németországból érkezik” – mondta el Síkela.

Orosz beavatkozás

Az ukrán gázszállító vállalat az oroszokat tette felelőssé a kialakult helyzetért. Közölte, hogy jelenleg nem tud operatív és technológiai ellenőrzést végrehajtani az orosz erők által elfoglalt területeken található egyéb, a gázszállításhoz szükséges eszközök felett sem. „Ezen túlmenően az orosz erőknek a technológiai folyamatokba történő beavatkozása, a gázszállító létesítmények működési módjának megváltoztatása, beleértve a tranzitforgalomból történő jogosulatlan gázkivonásokat, veszélybe sodorják a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát” – állítja az ukrán vállalat.

Értetlenkedő Gazprom

A Gazprom ugyan elismerte, hogy az ukránok értesítették őt a tranzit leállításáról az említett szakaszon, Szergej Kuprijanov, az orosz gázipari holding szóvivője szerint azonban ők semmi akadályát sem látják a tranzit folytatásának a szohranyivkai mérőállomáson keresztül. A Gazprom szóvivője ráadásul hozzátette, hogy „az orosz áramoltatási rendszer alapján technológiailag lehetetlen a tranzitmennyiségeket a szudzsai gázmérő állomásra áthelyezni, ahogyan azt az ukrán fél javasolja”. Kuprijanov hangsúlyozta, hogy a Gazprom maradéktalanul eleget tesz az európai fogyasztókkal szembeni valamennyi kötelezettségének, és a szerződésnek megfelelően szállít tranzitgázt, a tranzitszolgáltatásokért pedig maradéktalanul fizet. Mint mondta, az ukrán szakemberek továbbra is nyugodtan dolgozhatnak a szohranyivkai és a novopszkovi kompresszorállomásokon.

Az ukrán vállalat ezzel kapcsolatban azonban hangsúlyozta, már többször is jelezték a Gazpromnak, hogy az orosz erők harci tevékenységei fenyegetést jelentenek az Ukrajnán keresztül Európába irányuló földgáztranzitra, és követelték, hogy hagyják abba a beavatkozást a létesítmények működésébe, de ezeket a felhívásokat állításuk szerint az orosz fél figyelmen kívül hagyta. Az Ukrinform emlékeztetett arra, hogy az ukrán gázszállító vállalat áprilisban feljegyzést készített az orosz hadsereg beavatkozásáról a Luhanszk megyében levő Novopszkov kompresszorállomás operatív munkájába. Ezután a cég figyelmeztetett arra, hogy az ilyen beavatkozások miatt szükségessé válhat a földgázszállítás leállítása a Szohranyivka mérőponton keresztül.

Régiós probléma

Ukrajna gázellátása a mostani adok-kapok miatt egyébként nincs veszélyben, hiszen az ország 2015 óta nem vásárol közvetlenül Oroszországtól földgázt, szükségleteit saját kitermelésből, illetve mintegy harminc százalékát európai országokból történő beszerzésekkel fedezi. A valódi vesztesek régiónk országai lehetnek. „Ennek a lépésnek súlyos következményei lehetnek. A Szojuz (Szövetség) gázvezeték Szohranyivkán keresztül a földgáz egyharmadát szállítja Európába, különösen Közép-Európába, olyan országokba, mint Németország, Ausztria, Szlovákia és Csehország. Még nem világos, hogy ki hozta a döntést – közvetlenül az ukrán gázszállító vagy a kijevi kormány, azonban tény, hogy az ukrán kormány már korábban felszólította az uniós államokat, hogy állítsák le az orosz gázszállításokat, és ne pénzeljék így Moszkva ukrajnai agresszióját” – mondta el Andreas Papadopulos, a cseh közszolgálati televízió ukrajnai tudósítója. (mi, TASR, MTI)

Bevezető
Pozsony |

Az ukránok szerdán reggel felfüggesztették a földgáz tranzitját Oroszországból az oroszok által elfoglalt területen található Szohranyivka gázmérőállomáson keresztül, amelyen az Európába irányuló orosz földgázszállítások harmada halad át. Veszélybe kerülhet Szlovákia gázellátása?

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment